Megölték a Reuters Afganisztánból tudósító, Pulitzer-díjas újságíróját

2021. július 16. – 14:14

frissítve

Megölték a Reuters Afganisztánból tudósító, Pulitzer-díjas újságíróját
Danish Siddiqui, a Reuters újságírója Kabulban, Afganisztánban, 2021. július 8-án – Fotó: REUTERS / Mohammad Ismail

Másolás

Vágólapra másolva

Egy afgán parancsnok szerint megölték Danish Siddiqui Pulitzer-díjas újságírót az afgán–pakisztáni határ közelében. A Reuters munkatársa a terület ellenőrzéséért egymással küzdő afgán biztonsági erők és a szélsőséges iszlamista tálibok konfliktusáról tudósított.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a tálibok nemrég elfoglaltak egy fontos határállomást Pakisztán mellett, a dél-afganisztáni Kandahár tartományban. A radikálisok irányításuk alá vonták az afganisztáni Szpin Boldak települést, valamint a pakisztáni oldalon fekvő Csámánt is.

A Reuters forrása szerint az afgán különleges erők Szpin Boldak fő piacterületének visszafoglalásáért küzdöttek, amikor Siddiquit és egy magas rangú afgán tiszt is életét vesztette egy tálib kereszttűzben.

Siddiquit a hét eleje óta tartózkodott Kandahár tartományban, az afgán haderő egyik bázisán, és onnan tudósított az afgán kommandósok és a tálib harcosok küzdelméről. Az újságíró pénteken korábban arról számolt be a Reutersnek, hogy repeszek miatt megsérült a karja, miközben az egyik összecsapásról tudósított, de miután a tálibok visszavonultak, ellátták a sérüléseit.

A halálhírét bejelentő afgán parancsnok szerint az újságíró épp helyi boltosokkal készített interjút, amikor a tálibok újabb támadást indítottak. A Reuters tudósítása ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a hírügynökségnek egyelőre nem sikerült más forrásból megerősítenie a névtelenséget kérő afgán parancsnoktól származó információkat.

Danish Siddiqui a Reuters fotós csapatának tagjaként, a rohingja menekültválság dokumentálásáért kapott Pulitzer-díjat 2018-ban. 2008 óta dolgozott a hírügynökség fotósaként, ebben a minőségében tudósított az afganisztáni és az iraki háborúkról, a hongkongi tüntetésekről és a nepáli földrengésről is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!