Fontos határállomást foglaltak el Pakisztán mellett a tálibok

2021. július 14. – 14:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tálibok elfoglaltak egy fontos határállomást Pakisztán mellett, a dél-afganisztáni Kandahár tartományban – közölte szerdán a tálibok egyik szóvivője az MTI szerint.

Zabihullah Mudzsáhid az ígérte, hogy szavatolják az itt élő civilek és kereskedők biztonságát. Az afgán védelmi minisztérium újságírói megkeresésére azt válaszolta, hogy egyelőre nem tudták ellenőrizni a bejelentés hitelességét. Pakisztáni biztonsági források az AFP francia hírügynökségnek ugyanakkor megerősítették, hogy a radikálisok valóban irányításuk alá vonták az afganisztáni Szpin Boldak települését, valamint a pakisztáni oldalon fekvő Csámánt is.

„Levonták az afgán zászlót, és kitűzték a sajátjukat”

– közölte egy neve elhallgatását kérő pakisztáni tisztségviselő. A határátkelőhely Afganisztánt a délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartománnyal köti össze. A tartomány székhelyén, Kvettában több tálib vezető él, és már korábban is itt ápolták a harcokban megsebesült radikálisokat.

Az afgán különleges erők egyik tagja irányítja a forgalmat egy tálibokkal körülvett ellenőrző állomáson Afganisztán Kandahar tartományában, 2021. július 13-án – Fotó: REUTERS / Danish Siddiqui
Az afgán különleges erők egyik tagja irányítja a forgalmat egy tálibokkal körülvett ellenőrző állomáson Afganisztán Kandahar tartományában, 2021. július 13-án – Fotó: REUTERS / Danish Siddiqui

A tálibok már korábban befenyítették a NATO-t

Ahogy arról korábban a Telex is beszámolt, a NATO szeptember 11-ig kivonja Afganisztánból a maradék hadereje jelentős részét. Az amerikai béketeremtő művelet tetőpontján, 2010 és 2013 között az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei több mint 150 ezer katonát állomásoztattak az országban. A fő katonai erőket 2014-ben vonták ki az országból.

A NATO kivonulásával párhuzamosan szerzi vissza a kontrollt az ország egyre nagyobb része felett a talibán. A kormányerők eddig is leginkább Kabul térségére korlátozhatták fennhatságukat, a nyugati katonai támogatás révén. Azt, hogy a kabuli kormánynak mennyire kevés esélye van a tálibokkal szemben a külföldi haderők kivonása után, jól jelzi, hogy

nemrég 94 afgán katona kelt át a tádzsik határon, miután az afganisztáni kormány ellen harcoló tálib lázadók meghátrálásra kényszerítették őket.

A katonák távozása után a tálibok harc nélkül ellenőrzésük alá vonták a Tádzsikisztánnal határos Badahsán tartomány Hohon körzetét.

Joe Biden amerikai elnök a múlt héten már arról beszélt, hogy az amerikai csapatok augusztus végéig befejezik katonai küldetésüket Afganisztánban. Az amerikai katonák kivonásának kezdete óta a szélsőséges tálibok sorra könyvelnek el hadi sikereket a kormányerők elleni harcban. Jelentős területeket foglaltak el az ország vidéki részein, továbbá kulcsfontosságú határátkelőhelyeket vontak irányításuk alá az iráni, a türkmén és a tádzsik határon. A helyi média szerint jelenleg a 370 körzet közül 110 van a tálibok kezén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!