Biden: Már augusztus 31-én véget ér az USA katonai szerepvállalása Afganisztánban

2021. július 8. – 23:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy augusztus 31-én lezárul az Egyesült Államok katonai szerepvállalása Afganisztánban. Biden korábban azt mondta, szeptember 11-ig vonják ki az amerikai csapatokat.

Biden megvédte a döntését a kivonulásról, és arra is reagált, hogy sokan attól tartanak, a nemzetközi erők kivonása után a szélsőséges iszlamista tálibok kerülnek ismét hatalomra, miközben az elmúlt időszakban is sokat romlott a biztonsági helyzet az országban.

Joe Biden a Fehér Házban 2021. július 8-án – Fotó: Alex Wong / Getty Images North America / Getty Images via AFP
Joe Biden a Fehér Házban 2021. július 8-án – Fotó: Alex Wong / Getty Images North America / Getty Images via AFP

Az amerikai elnök nem gondolja úgy, hogy elkerülhetetlen lenne a tálibok előretörése. Szerinte a táliboknak 75 ezer harcosuk van, míg az afgán erők létszáma 300 ezer fő, írja a BBC.

Biden szerint most már az afgánoknak kell megvédeniük az országukat. Mint mondta, az afgán nép joga és felelőssége, hogy döntsön a jövőjéről, és arról, hogyan akarják vezetni az országot. Szerinte az afgán vezetőknek tárgyalóasztalhoz kell ülniük, a térség államainak pedig fokozniuk kell erőfeszítéseiket egy politikai rendezés érdekében.

„Nem fogom amerikaiak még egy generációját háborúba küldeni Afganisztánba” – idézte Bident a CNN. Azt mondta, hogy még egy évig Afganisztánban maradni nem megoldás lenne, hanem annak a receptje, hogy meghatározatlan időre ott ragadjanak. Szerinte az Egyesült Államoknak más globális kihívások felé kell fordulnia.

Biden ugyanakkor júniusban a Fehér Házban találkozott afgán vezetőkkel, akiket biztosított, hogy a csapatkivonás után is számíthatnak az amerikai támogatásra.

Biden csütörtökön arról is beszélt, hogy az a cél, hogy azok a fordítók és tolmácsok eljöhessenek Afganisztánból, akik segítettek az amerikai csapatoknak. Megkezdik a különleges bevándorlási vízumokkal rendelkező afgán állampolgárok evakuálását is az Egyesült Államokba, a CNN-nek egy kormányzati tisztviselő erről azt mondta, hogy az első légi járatok két héten belül megindulhatnak.

A csapatkivonás után is marad várhatóan 650-1000 amerikai katona Afganisztánban, elsősorban azért, hogy az amerikai nagykövetséget védje.

Az amerikai középső parancsnokság (Centcom) kedden bejelentette, hogy több mint 90 százalékban végrehajtották az amerikai csapatkivonást Afganisztánból, írja az MTI. Közel 20 év után múlt pénteken vonultak ki az amerikai katonák a bagrami támaszpontról, amit teljesen átadtak az afgán kormányerőknek.

Afgán kormányerők a bagrami támaszponton 2021. július 5-én – Fotó: Haroon Sabawoon / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP
Afgán kormányerők a bagrami támaszponton 2021. július 5-én – Fotó: Haroon Sabawoon / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP

A NATO-szövetségesek többsége már a múlt héten kivonult, a német hadsereg utolsó egysége június 30-án tért haza Afganisztánból.

Austin Scott Miller, az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok parancsnoka utolsó helyi sajtótájékoztatóján sötét képet festett a biztonsági helyzetről. Miller szerint a jelenlegi trendek folytatódása polgárháborúhoz vezethet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!