Az amerikai hadsereg 20 év után elhagyta a bagrami támaszpontot

2021. július 2. – 11:15

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 20 év után kivonultak az amerikai hadsereg katonái az afganisztáni Bagram légi támaszpontról, amely az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet és a tálibok ellen indított háború egyik központja volt, írja az MTI.

A támaszpontot teljesen átadták az afgán kormányerőknek. A bagrami kivonulás a legegyértelműbb jele annak, hogy az utolsó 2500-3500 amerikai katona afganisztáni szolgálata is a végéhez közeledik. Biden azt ígérte, az amerikaiak szeptember 11-ig elhagyják Afganisztánt.

A NATO-szövetségesek többsége már a héten kivonult. A német hadsereg utolsó egysége szerdán tért haza Afganisztánból. Németország az Egyesült Államok után a második legnagyobb létszámmal vett részt az afganisztáni NATO-misszióban.

Az Egyesült Államok biztonsági okokra hivatkozva nem közölte, hogy mikor hagyják el az utolsó amerikai katonák az ázsiai országot. A végleges kivonulás előtt a jelenleg török és amerikai katonák által biztosított kabuli nemzetközi repülőtér védelme is tisztázásra vár.

Habár az Egyesült Államok és szövetségesei kivonulnak, a tálibok egyre terjeszkednek Afganisztánban. Az afgán kormányerők olyan milíciák ismételt életre hívásához folyamodtak, amelyek korábban kegyetlenkedtek. Austin Scott Miller, az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok parancsnoka utolsó helyi sajtótájékoztatóján sötét képet festett a biztonsági helyzetről. Miller szerint a jelenlegi trendek folytatódása polgárháborúhoz vezethet.

A tábornok a héten elhagyhatja Afganisztánt, az amerikai tisztviselők viszont jelezték, hogy ez még nem jelenti az Egyesült Államok szerepvállalásának végét. Amerika szeptemberig fenntartja a jogot a tálibok elleni légicsapások indítására, hogy megvédje az afgán erőket, jelezte a tábornok.

Az amerikai és NATO-erők május 1-jén kezdték meg végső kivonulásukat a közép-ázsiai országból, és a kivonulást a tervek szerint a 2001. szeptember 11-i, Egyesült Államok elleni terrortámadás 20. évfordulójára kell befejezniük. A folyamatot a tálib szélsőségesek és az afgán kormányerők között zajló harcok hevesebbé válása kényszerítette ki. Közben a felek közötti béketárgyalások gyakorlatilag holtpontra jutottak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!