Megkezdődött a NATO-csapatok kivonása Afganisztánból

2021. május 1. – 11:09

Másolás

Vágólapra másolva

Csaknem húsz év után az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei hivatalosan megkezdték csapataik kivonását Afganisztánból szombaton, miközben a szélsőséges tálibok országszerte fokozzák támadásaikat a kormányerők ellen – írja az MTI.

Bár a csapatok kivonása hivatalosan május 1-jén kezdődött meg, a katonai felszereléseket már hetekkel korábban elkezdték elszállítani az országból. Számos NATO-tagállam további erőket telepített Afganisztánba, hogy szavatolja a kivonulás biztonságát. Többen attól tartanak, hogy a tálibok támadást intézhetnek a távozó csapatok ellen.

Joe Biden amerikai elnök szerdán erősítette meg, hogy a New York-i terrortámadás 20. évfordulójáig, szeptember 11-ig kivonulnak az amerikai katonák Afganisztánból. Az amerikai külügyminisztérium azonban már kedden elrendelte a diplomatái kivonását a kabuli nagykövetségükről az egyre romló biztonsági helyzet miatt.

A NATO az Eltökélt Támogatás (Resolute Support) nevű kiképző misszió keretében segítette az afganisztáni biztonsági erőket 2015. január 1-je óta. Az észak-atlanti szövetség 9600 katonája állomásozik még az országban. Az Egyesült Államok 2500, Németország 1300, Olaszország 895, az Egyesült Királyság 750, Törökország pedig 600 fegyveressel van jelen Afganisztánban.

A NATO csapatkivonásának bejelentése óta a tálibok fokozták az afgán biztonsági erők elleni támadásaikat. Elemzők szerint a kivonulás újabb polgárháborúba taszíthatja Afganisztánt, illetve lehetővé teheti a 2001-ben elűzött tálibok visszatérését a hatalomba.

Az afganisztáni újjáépítés amerikai finanszírozását felügyelő washingtoni szervezet (SIGAR) pénteken arról számolt be, hogy 37 százalékkal megnőtt az idei év első három hónapjában az erőszakcselekmények száma Afganisztánban a tavalyi év ugyanezen időszakához viszonyítva. A jelentés szerint ezért a kabuli kormány ellen harcoló csoportok, elsősorban a szélsőséges tálibok felelősek. Az ENSZ afganisztáni missziója nem sokkal korábban azt közölte, hogy 2020 első három hónapjához képest 29 százalékkal nőtt a civil áldozatok száma.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!