A romló biztonsági helyzet miatt Amerika elkezdte kivonni a diplomatáit Afganisztánból

2021. április 27. – 23:54

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai külügyminisztérium kedden elrendelte a diplomatái kivonását a kabuli nagykövetségükről az egyre romló biztonsági helyzet miatt. Az utasítás minden olyan nagykövetségi alkalmazottra vonatkozik, aki képes más helyről is ellátni feladatait – írja az MTI.

A külügyminisztérium egyelőre nem adott pontos információkat arról, hogy hány diplomata távozik, illetve hányan maradnak az afgán fővárosban, de a hírügynökségi jelentések szerint a hazatérésre felszólított munkatársak száma jóval meghaladja az ilyenkor szokásos létszámcsökkentést.

A külügy friss állásfoglalásában bejelentette: nem ajánlja az amerikai állampolgároknak, hogy Afganisztánba utazzanak. Akik pedig hazatérnének onnan, azoknak azt tanácsolják, hogy a lehető leghamarabb induljanak el az első járattal. Ross Wilson, az Egyesült Államok Afganisztánban szolgáló vezető diplomatája azt mondta, hogy az utasítást a „növekvő erőszak és a fenyegetettségről szóló jelentések” miatt adták ki. Hozzátette, hogy a nagykövetség továbbra is ellátja a feladatait Kabulban.

Kenneth McKenzie tábornok, az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának vezetője szerint az amerikai kormányzat továbbra is működtetni akarja a kabuli követségét. „Szándékunkban áll a nagykövetség fenntartása Afganisztánban. De nagyon minimális katonai jelenlétünk lesz, csak amennyi feltétlenül szükséges a nagykövetség megvédéséhez” – mondta a tábornok.

Egy afgán rendőr őrködik az amerikai nagykövetség közelében lévő ellenőrzőponton Kabulban 2013. június 26-án -Fotó: SHAH MARAI / AFP
Egy afgán rendőr őrködik az amerikai nagykövetség közelében lévő ellenőrzőponton Kabulban 2013. június 26-án -Fotó: SHAH MARAI / AFP

Joe Biden amerikai elnök április közepén jelentette be, hogy szeptember 11-ig valamennyi katonát kivonják Afganisztánból, de vita folyik egy esetleges július 4-i kivonásról is. Mindkét dátum jelképes: 2001. szeptember 11-én hajtotta végre az al-Kaida terrorhálózat az egyesült államokbeli támadásokat, július 4. pedig a függetlenség napi nemzeti ünnep az Egyesült Államokban.

Az Egyesült Államok tavaly állapodott meg az afgán kormány ellen harcoló tálibokkal a kivonulásról közel húszévnyi katonai beavatkozás után. Az iszlamista lázadók viszonzásképpen megígérték, hogy felhagynak a fegyveres támadásokkal, és részt vesznek az afganisztáni felek közötti béketárgyalásokon. A tálibok és az afgán kormány közötti tárgyalások azonban megrekedtek, nem sikerült kézzelfogható eredményt elérni, és a támadások sem szűntek meg.

Afganisztánban több mint 2200 amerikai katona halt meg, 20 ezer megsebesült, és a misszió körülbelül 2000 milliárd dollárjába került az Egyesült Államoknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!