Biden bejelentette, hogy szeptember 11-ig valóban kivonja az amerikai csapatokat Afganisztánból

2021. április 14. – 21:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök egy szerdai sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a New York-i terrortámadás 20. évfordulójáig, szeptember 11-ig kivonulnak az amerikai katonák Afganisztánból. Arról már kedden írtunk, hogy tisztviselők ezt felvetették.

Donald Trump kormánya tavaly még azt ígérte a táliboknak, hogy 2021 májusáig vonják ki a csapataikat. Biden abban bízik, hogy egy konkrét dátum megadásával elkerüli, hogy a tálibok újabb támadásokat intézzenek a hír miatt.

Hírszerzők szerint az amerikai és szövetséges csapatok kivonulása nem hozza majd el a békét a közel-keleti országba, az afgán kormány viszont attól tart, hogy így, hogy az USA tovább marad, szabadon kell engedniük több ezer hadifoglyot.

Az MTI szerint a NATO is úgy látja, hogy nincs katonai megoldás az ország problémáira, ezért kivonják az ott szolgáló misszió erőit. Ezt rendezetten, megfontoltan akarják végrehajtani, és a tervek szerint néhány hónap alatt zajlik majd le.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán azt nyilatkozta, hogy Magyarország alkalmazkodik a NATO döntéséhez. Korábban 120-130 magyar katona szolgált Afganisztánban, mára már azonban csak egy kilencfős kontingens tartózkodik az országban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!