Július végén kezdik el kimenekíteni Afganisztánból az amerikai hadsereget segítő helyi tolmácsokat és civileket

2021. július 14. – 21:21

Másolás

Vágólapra másolva

Július végén kezdik meg kimenekíteni Afganisztánból az amerikaiakat segítő afgánokat és a családtagjaikat – közölte a Fehér Ház és több magas rangú amerikai kormányzati vezető.

A Szövetségesek Menedéke nevű hadművelet keretében repülőjáratokon telepítik ki azokat a tolmácsokban és más civileket, akik a kormányellenes, szélsőséges tálibok megtorlásától tartanak. Az amerikai hadsereg segítői jelentkezhettek a különleges vízumprogramra. Jen Psaki fehér házi szóvivő azt mondta:

„Bátor emberekről van szó. Bizonyítani akarjuk, hogy elismerjük az elmúlt években játszott szerepüket”.

A segítők és családtagjaik kitelepítésére Joe Biden elnök tett ígéretet. Az utolsó katonák tervezett távozása aggodalmat keltett az amerikai hadsereget segítő afgánokban. Az iszlamista lázadók fokozzák offenzíváikat, és már jelentős területeket foglaltak el vidéken.

Az amerikai katonák augusztus 31-én fejezik be a kivonulást Afganisztánból, ahol húsz évig állomásoztak. Ez volt az Egyesült Államok által valaha vívott leghosszabb háború, írja az MTI.

A Fehér Ház a múlt hónapban kezdte el tájékoztatni az afgánok kimenekítését sürgető republikánus és demokrata párti képviselőket az evakuációs terv részleteiről. A Biden-kormányzat harmadik országról, illetve amerikai tengeren kívüli területről is tárgyal, amely fogadná az afgánokat, amíg folyik a vízumok kiadása.

Egy nevének elhallgatását kérő amerikai illetékes a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a kezdeti kitelepítési program várhatóan 2500 embert érint, és a vízumkérelmük elbírálásáig amerikai katonai létesítményekben helyezik el őket.

A kormányzat várhatóan nem katonai gépekkel, hanem a külügyminiszter által bérelt charterjáratokkal szállítja el az afgánokat, de szükség esetén a külügyminisztérium kérésére katonai gépeket is rendelkezésre bocsátanak.


Donald Trump volt amerikai elnök kormányzata a tálibokkal olyan békeszerződésről tárgyalt, amelynek értelmében az Egyesült Államok 2021. május 1-ig vonta volna ki a csapatait. Hivatalba lépése után Joe Biden közölte, hogy a katonákat szeptember 11-ig, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat által végrehajtott egyesült államokbeli terrortámadások 20. évfordulójáig vonják ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!