A Hotel Ruanda hősének a lányát is megcélozta a Pegasus

2021. július 20. – 17:12

frissítve

A Hotel Ruanda hősének a lányát is megcélozta a Pegasus
Carine Kanimba – Fotó: John Thys / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Amnesty International elemzése szerint Carine Kanimba, a filmbeli Hotel Ruanda valódi szállodaigazgatójának lánya is a Pegasus nevű kémprogram egyik célpontja volt.

A kiszivárgott adatok szerint a Pegasus izraeli kémprogram felhasználásával célba vett 3500 ruandai állampolgár egyike lehetett Carine Kanimba is, a Ruandában bebörtönzött Paul Rusesabagina lánya. A férfi az 1994-es ruandai polgárháborút és népirtást feldolgozó híres film, a Hotel Ruanda megtörtént esetének valódi szállodaigazgatója, aki 1268 halálra ítélt tuszinak adott menedéket a szállodában – és jelenleg egy ruandai börtönben ül.

Carine Kanimba mobiltelefonját az Amnesty International kriminalisztikai elemzése szerint idén januárban valószínűleg feltörték – írja a France24.com. A belga–amerikai állampolgárságú nő azért lehetett fontos célpontja az általában kormányzati megrendelésekre szállított kémszoftvernek, mert a ruandai kormány által bebörtönzött apja szabadon bocsájtásáért küzd.

„Elrabolták apámat, megkínozták, és elrabolták törvényes jogait. Most megtudtuk, hogy lehallgatták az amerikai külügyminisztériummal, Sophie Wilmes belga külügyminiszterrel és az ügyvédeinkkel folytatott beszélgetéseimet is”

– írta Kanimba a Paul Rusesabagina Alapítvány közleményében.

Mi az a Pegasus-botrány?

Vasárnap robbant ki a Pegasus nevű kémprogram körüli botrány, ekkor jelentek meg a nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt első cikkei a témában. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában, a született anyagokat a Telex is publikálja.

Az ügy lényege, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártó állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátanak rendelkezésére – számos országban nemcsak az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használtak fel, hanem újságírókat, aktivistákat, ügyvédeket, politikusokat figyeltek vagy próbáltak megfigyelni vele. Az oknyomozó csapat Magyarországról 300 telefonszámot talált a célszemélyek listáján, köztük vannak újságírók, ellenzéki politikusok és üzletemberek is, némelyikük telefonjának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy valóban feltörték a készüléket.

A botrányt kirobbantó magyar anyagot itt olvashatja, de ha erre most nincs ideje, vázlatosan összeszedtük a legfontosabb pontokat egy külön cikkben. A kedd reggeli állapotról itt írtunk összefoglalót.

Mint azt megírtuk, az országot 1996-ban elhagyó Paul Rusesabagina a genocídium után hatalomra kerülő Kagame elnök éles kritikusa lett. Ruandában a béketeremtő új vezetés ellenséget látott a hutu származású, de vegyes házasságban élő emigránsban, és azt is többen kétségbe vonták, hogy valóban olyan pozitív szerepet játszott volna a polgárháborúban, ahogy az a filmben látható. Utólag több tanú is azt állította, hogy Rusesabagina pénzt kért a megmentett emberektől, akiknek a túlélése inkább az ENSZ-csapatoknak volt köszönhető, mint neki.

Rusesabaginát 2020 augusztusában Ruandába csalták (azt állították, hogy a szomszédos Burundiba repülnek, de a meghívója valójában a kormány fedett embere volt), ahol lecsukták. Jelenleg terrorizmussal, gyújtogatással, emberrablással és gyilkosságokkal vádolják, és a beszámolók szerint borzalmas körülmények között tartják fogva.

Amikor még beszélhetett az ügyvédeivel, azt mondta, ez a börtön egy vágóhíd, ahol folyamatosan a többi rab sikoltásait hallja. Most már a védőit és a rokonait sem engedik be hozzá, de a családja szerint a súlyos betegségekben szenvedő 66 éves férfi nem kap normális egészségügyi ellátást, sőt most már az elegendő vizet és élelmet is megtagadják tőle.

Mint arról beszámoltunk, emberi jogi ügyekkel foglalkozó jogászokat, aktivistákat és diktatórikus rezsimek disszidenseit is megtalálta a nemzetközi újságírócsapat a kémprogram célszemélyeinek listájában. Az érintettek közül többekkel szemben léptek fel a hatóságok hazájukban, és olyan is volt, akinek privát fotói felkerültek az internetre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!