Példakép és embermentőből éheztetett elítélt lett a Hotel Ruanda hőse

2021. június 5. – 22:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Börtönben raboskodik, és a legújabb hírek szerint már az alapvető ellátást, élelmet, gyógyszereket is megtagadják Paul Rusesabaginától Ruandában. Ez a név valószínűleg nem sokaknak ismerős, idáig nekem sem mondott semmit legalábbis. Úgy talán már többeknek beugrik, ha azt mondom, hogy a Hotel Ruanda, a népirtásról és az embermentésről szóló egyik leghíresebb film főszereplőjéről van szó, pontosabban arról a személyről, akit a 2004-es filmben Don Cheadle játszott Oscar-díjat érően.

Don Cheadle és a Hotel Ruandában általa megformált valódi Paul Rusesabagina találkozása.
Don Cheadle és a Hotel Ruandában általa megformált valódi Paul Rusesabagina találkozása.

Bár az ilyen kijelentésekkel érdemes vigyázni, az 1994-es ruandai polgárháború a holokauszt óta valószínűleg a legbrutálisabb genocídium volt, amit elkövettek: a hutuk egymillió tuszit mészároltak le, csonkítottak meg, végeztek ki és igyekeztek néhány hét alatt eltüntetni a Föld színéről, miközben a világ sokáig alig vett tudomást a tömeggyilkosságokról.

A népirtást tíz évvel később feldolgozó film valós eseményeken alapult: azt mutatta be, ahogy Paul Rusesabagina, a Ruanda fővárosában lévő elegáns Mille Collines hotel vezetője 1268 halálra ítélt tuszinak ad a saját és családtagjai életét kockáztatva menedéket a szállodában, míg végül egy utolsó ENSZ-konvojjal el tudnak menekülni a pokolból.

Az időnként a Schindler listájához hasonlított film valódi főhőse, az igazi hoteligazgató Paul Rusesabagina a forgatás idején már nem élt a hazájában. 1996-ban, két évvel a népirtás után, egy ellene elkövetett gyilkossági kísérlet után Belgiumba, majd félig Texasba költözött, amerikai egyetemeken tartott előadásokat és saját alapítványt hozott létre. Hamarosan azonban a genocídium után hatalomra kerülő Kagame elnök éles kritikusa lett. Ruandában a béketeremtő új vezetés ellenséget látott a hutu származású, de vegyes házasságban élő emigránsban, és azt is többen kétségbe vonták, hogy valóban olyan pozitív szerepet játszott volna a polgárháborúban, ahogy az a filmben látható. Utólag több tanú is azt állította, hogy Rusesabagina pénzt kért a megmentett emberektől, akiknek a túlélése inkább az ENSZ-csapatoknak volt köszönhető, mint neki.

Rusesabaginát aztán 2020 augusztusában Ruandába csalták (azt állították, hogy a szomszédos Burundiba repülnek, de a meghívója valójában a kormány fedett embere volt), ahol lecsukták. Jelenleg terrorizmussal, gyújtogatással, emberrablással és gyilkosságokkal vádolják, és a beszámolók szerint borzalmas körülmények között tartják fogva. Amikor még beszélhetett az ügyvédeivel, azt mondta, ez a börtön egy vágóhíd, ahol folyamatosan a többi rab sikoltásait hallja. Most már a védőit és a rokonait sem engedik be hozzá, de a családja szerint a súlyos betegségekben szenvedő 66 éves férfi nem kap normális egészségügyi ellátást, sőt most már az elegendő vizet és élelmet is megtagadják tőle.

„Nem tudjuk, az egészsége meddig bírja, nem tudjuk, mikor beszélhetünk vele legközelebb. Ez borzalmas” – nyilatkozta a legújabb fejleményekről a „Hotel Ruanda” menedzserének a lánya.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!