Dél-Afrikában már legalább 72 halottja van a zavargásoknak

2021. július 15. – 10:19

Dél-Afrikában már legalább 72 halottja van a zavargásoknak
Káosz Dél-Afrikában Fotó: Rajesh Antillal / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Börtönbe kellene vonulnia, az afrikai mércével is rettentően korrupt Jacob Zuma exelnöknek, amúgy is elkeseredett hívei ezt nem nagyon tolerálták.

Dél-Afrikában továbbra is nagyon kritikus a helyet. Mint az Africa News tudósítása bemutatja, már legalább 72 halottja van az egy hete tartó súlyos zavargásoknak.

Az utcákon a hadsereg próbál vigyázni a rendre, de a lakosság benzin- és élelmiszerhiánytól tart, ezért a kulturáltabbak töltőállomásoknál állnak sorban, a nem annyira békések pedig élelmiszerüzleteket fosztogatnak.

Az utcákon megszaporodott a nagy botokkal járó emberek száma, nem elsősorban mankóval bicegő lábsérültekre kell gondolni, hanem autókat, kirakatokat, illetve egymást csépelő tömegekre. A benzinhiánytól való félelem alapja, hogy bezárt az ország legnagyobb finomítója, amely az országban felhasznált üzemanyagok körülbelül egyharmadát szállítja.

Lefogták a volt elnököt

A probléma közvetlen kiváltó oka, Jacob Zuma tartóztatása. Ő, még afrikai mértékkel is nagyon korrupt elnök volt, 2009 és 2018 között regnált, az ANC, Afrikai Nemzeti Kongresszus politikusa volt, de azért a hőzöngő emberek elkeseredettségét táplálta a munkanélküliség és a járvány miatt bevezetett kijárási korlátozás is. Az Africa News cikke szerint elsősorban Durbanben, illetve a főleg zuluk lakta Kwazulu-Natal tartományban rossz a helyzet.

Tudósítások szerint a katonaság már megduplázta az erőszak elfojtására bevetett katonáinak a számát, már nem 2500, hanem 5000 állig felfegyverzett katona próbálja fenntartani a rendet..

Egy kis múltidézés

Jacob Zuma egészen különleges jelensége volt az országnak, titokban belefogott volna egy 70 milliárd dolláros atomenergia-programba, az orosz Roszatommal, de hatalmas botrány robbant ki és a titkos előszerződéseket érvénytelenítették.

Ráadásul egy befolyásos oligarcha-kör, az indiai Gupta-család ténykedése is komoly botrányokat váltott ki, a volt dél-afrikai elnök kormányát folyamatosan az a vád érte, hogy tevékenységeit voltaképpen ennek az indiai családnak az érdekei határozzák meg.

Az Index színeiben itt írtuk meg a sztorit részletesen. A nagy botrányba aztán komoly globális cégek is megégtek, akik kiszolgálták a Zuma-Gupta tengely érdekeit.

Óriási család

Dél-Afrikában megengedett a többnejűség, így Jacob Zuma elnöknek állítólag többtucat éhes szájról kellett gondoskodnia (gyermekei számát nem is lehet tudni, de vélhetően 15-20 lehetett neki), mindez azonban aligha lesz enyhítő körülmény számára.

Zuma 2009-ben került hatalomra, első nagy feladataként levezényelte a 2010-es dél-afrikai foci vébét, rengeteg államfőt fogadott, utána a Gupták teljesen rátelepedtek a Zumalandre, ahogy Jacob Zuma Dél-Afrikáját a kritikusai emlegetni szokták:

  • több különböző médiavállalkozást (újság, tévé, portálok) bekebeleztek,
  • a közszféra hirdetéseit és reklámozását koordináló kormányhivatallal szoros együttműködést alakítottak ki (kevésbé virágnyelven maguk alá gyűrték azt),
  • állami mozdonyvásárlásokat térítettek el,
  • rászívódtak az állami áramcég szerződéseire, jövedelmeire.

Mandela után

2013 decemberében elhunyt Nelson Mandela. Az óriási tiszteletnek örvendő Mandela sokáig egyfajta záloga volt pártja, az ANC mértéktartásának. Zuma azonban Mandela halála után már úgy viselkedett, mint az elszabadult hajóágyú.

Botrányai teljesen elfajultak, arra már nem nagyon számíthatott, hogy újra bizalmat kap, de arra törekedett, hogy azzal ússza meg a számonkérését, hogy ciklusa után az egyik kedvenc felesége, Nkosazana Dlamini-Zuma, aki négy gyermekének is az édesanyja, vegye át tőle a hatalmat.

Ám az ANC végül nem az említett feleséget, hanem a kihívóját, Matamela Cyril Ramaphosát emelte fel. Az új elnök pedig hamarosan belekezdett az elszámoltatásba, Zuma nem volt hajlandó tanúvallomást tenni, végül ezért kapta most megkezdett börtönbüntetését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!