Erőszakhullám Dél-Afrikában: fosztogatás, tömegverekedések, több tucat halott

2021. július 13. – 16:26

frissítve

Erőszakhullám Dél-Afrikában: fosztogatás, tömegverekedések, több tucat halott
Kifosztott bevásárlóközpont Soweto városban 2021. július 13-án – Fotó: Siphiwe Sibeko / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Évek óta nem söpört végig olyan erőszakhullám a Dél-Afrikai Köztársaságon, mint amit az elmúlt napokban láthatunk. Beszámolók szerint több tucatnyi halálos áldozat, fosztogatás, lángoló bevásárlóközpontok maradtak kedden a fegyveres hatóságok és a lázongó állampolgárok összecsapásai nyomán, írja a Reuters.

A felzúdulást eredetileg Jacob Zuma, az ország volt elnökének letartóztatása váltotta ki, de az okok mélyebbre nyúlhatnak ennél az egyszeri eseménynél: az apartheid-rendszer felszámolása óta elmúlt 27 év kormányzati kudarcai, a mélyülő társadalmi egyenlőtlenség miatt alakulhatott ki az a puskaporos légkör, ami az erőszak kirobbanását lehetővé tette.

A hatóságok szerint a kormány azon dolgozik, hogy megállítsa az erőszak és a fosztogatások terjedését, amelyek eddig Zuma KwaZulu-Natal tartományból a Johannesburgot körülvevő Gauteng tartományig terjedtek. Katonákat vezényeltek az utcákra, hogy megpróbálják megfékezni az eseményeket, de nem hirdettek szükségállapotot.

Lángokban álló szupermarket Pietermaritzburg városban 2021. július 12-én – Fotó: REUTERS/Rogan Ward
Lángokban álló szupermarket Pietermaritzburg városban 2021. július 12-én – Fotó: REUTERS/Rogan Ward

David Makhura miniszterelnök közlése szerint 10 ember holttestét találták meg hétfő este egy Soweto bevásárlóközpontban történt tömegverekedés után. Az állami és tartományi hatóságok szerint a zavargások során eddig legalább 45 ember vesztette életét országosan.

Közben fosztogatók százai raboltak ki raktárakat és szupermarketeket Durbanban, az afrikai kontinens egyik legforgalmasabb hajózási csomópontjában. A Reuters tudósítója lefilmezte, amint a fosztogatók a Game boltlánc egyik durbani raktára előtt autókat pakoltak fel lopott elektronikai cikkekkel és ruhákkal. Az eNCA helyi csatorna légi felvételein az látszik, ahogy több raktárból fekete füst száll fel, miközben a törmelék szóródik szét a környéken. Kedden katonai csapatok vonultak a lázongás fő helyszíneire vonultak, mivel a rendőrség nem tudta megfékezni az túlerőben levő csoportokat.

A dél-afrikai rand – amely az egyik legjobban teljesítő feltörekvő piaci valuta volt a világjárvány alatt – kedden háromhavi mélypontra esett.

A felfordulás közvetlen háttere, hogy Jacob Zumát, a 79 éves exelnököt a múlt hónapban elítélték, mert ellenszegült az alkotmánybíróság utasításának, hogy tanúvallomást tegyen a kilencéves hivatali ideje alatt megvalósult korrupciót feltáró vizsgálatban. Ezt a bírósági eljárást sokan az apartheid utáni Dél-Afrika jogállamiság érvényesítésére való képességének próbatételeként értékelik, ugyanakkor Zuma felelősségének vizsgálata azzal kockázattal jár, hogy feltüzelik a támogatóit, akik meg vannak győződve róla, hogy a volt elnök utóda, Ramaphosa politikai indíttatású leszámolásának áldozata.

Jacob Zuma a vádlottak padján Pietermaritzburgben 2021. május 26-án – Fotó: Phill Magakoe/Pool / REUTERS
Jacob Zuma a vádlottak padján Pietermaritzburgben 2021. május 26-án – Fotó: Phill Magakoe/Pool / REUTERS

Az erőszakhullám akkor súlyosbodott, amikor Zuma hétfőn Dél-Afrika legfelsőbb bíróságán megtámadta 15 hónapos börtönbüntetését.

A Reuters értékelése szerint a romló helyzet rámutat a fehér kisebbségi uralom 1994-es végét követően kialakult berendezkedés átfogó problémáira és a beteljesületlen társadalmi várakozásokra. Ráadásul a közelmúltban és jelenleg is súlyosbodó koronavírus-járvány tombol az országban, ami gazdasági életet megviseli. A növekvő munkanélküliség egyre kétségbeesettebbé teszi az embereket: 2021 első három hónapjában az arányszám új rekordot döntött, 32,6%-ra ugrott. Az újabb afrikai vírushullámról itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!