Reagált Orbánra az Európai Bizottság: Nem mondtunk olyat, hogy LMBTQ-aktivistákat akarunk látni az iskolákban

2021. július 14. – 12:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem mondott igazat Orbán Viktor, amikor azt mondta, hogy „az Európai Bizottság azt akarja, hogy az LMBTQ-aktivistákat és -szervezeteket engedjük be az óvodákba és az iskolákba” – derül ki az Európai Bizottság (EB) közleményéből.

Bár a miniszterelnök nem vett részt a pedofília ellen megfogalmazott, végül a meleg közösségek ellen alkalmazható részekkel teletűzdelt magyarországi törvényről szóló vitán az Európai Parlamentben, a vita Orbán szerint arról szólt, hogy ki dönt arról, hogyan neveljük a gyerekeket.

„A gyereknevelés vitathatatlanul a szülők joga és felelőssége”

– írja az Európai Bizottság szerdai közleménye, majd így folytatják: „Az egyenlő bánásmód, az emberi méltóság tiszteletben tartása ugyanakkor minden európai uniós polgár alapjoga, ahogy az is, hogy ne érje hátrányos megkülönböztetés és megbélyegzés vallási, politikai vagy nemi hovatartozás és szexuális irányultság alapján.”

A Bizottság szerint a melegellenes magyar törvény sérti ezeket az alapjogokat, és több más uniós jogszabályt is – erről még a törvény életbelépése előtt küldtek egy levelet is Varga Judit igazságügyi miniszternek.

A levélben viszont tényleg nincs egy szó sem arról, hogy az Európai Bizottság LMBTQ-aktivistákat és -szervezeteket akar látni a magyar óvodákban és iskolákban.

„A fent említett állítást a levél nem tartalmazza és ilyen értelmű nyilatkozatot a Bizottság nem tett. Az Európai Bizottság a levélben kifejtett álláspontja szerint a törvény több ponton sérti viszont az uniós jogszabályokat” – olvasható a szerdai közleményben.

Több ponton sérti az uniós jogot a magyar törvény

Thierry Breton, az EB alelnöke és Didier Reynders igazságügyi biztos június végi levele szerint a melegellenes jogszabályok sértik az audiovizuális és az elektronikus kereskedelemre vonatkozó uniós szabályokat, valamint az EU alapjogi chartáját.

„Egy jogos közérdeket használtak fel olyan módon, amely az embereket nemük és szexuális irányultságuk alapján diszkriminálja, eltérve az Európai Unióról szóló Szerződés 2. cikkében foglalt értékektől, különösen az emberi jogok, a szabadság és a diszkriminációmentesség tiszteletben tartásától.

A törvényjavaslat rendelkezései közvetlenül sértik a Charta 21. cikkében foglalt, a nemen és a szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetés tilalmát, megtagadva az emberektől az önkifejezés szabadságát, a saját véleményüket, valamint a magán- és családi élethez való jogukat” – írták az uniós biztosok levelükben.

A melegellenes törvény azóta már hatályba lépett, így megtiltották például a 18 év alattiak számára a homoszexualitás vagy a nemváltás „népszerűsítését” és bemutatását, a szexuális felvilágosításból pedig kizárták a civilek egy részét. Itt írtunk bővebben arról, hogy a módosító javaslatok hogyan érintik az LMBTQI-közösséget. Az ombudsman mindenesetre nem vizsgálja felül a törvényt, mivel annak rendelkezései szerinte szövegszerűen nem zárják ki, hogy a köznevelésben továbbra is megjelenhessenek az LMBTQI-témák.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!