Állami kitüntetést adott át Szijjártó Péter a kínai oltóanyag megvételében segédkező kínai külügyminiszternek

2021. május 31. – 13:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter magas állami kitüntetést adott át kínai kollégájának, Vang Jinek hétfőn a kínai Kujcsou tartományban, ahova a miniszter múlt heti, európai körútja után látogatott el – írja az MTI.

A ceremónián Szijjártó kijelentette, hogy a koronavírus-világjárvány során Ji bizonyította barátságát, segítségének köszönhetően ugyanis már több mint egymillió magyar ember életét „tudtuk biztonságba helyezni, azáltal, hogy lehetőségünk nyílt a Sinopharm oltóanyagának megvásárlására, ez a segítsége nélkül nem valósulhatott volna meg”. Mint mondta,

„az egész világ rendkívüli megpróbáltatásokkal néz szembe, és ráadásul most nem elvont filozófiai problémákkal kell konfrontálódni, hanem emberéleteket kell menteni”.

Azt is hozzátette, hogy nagy, erős és gazdag országok egészségügyi rendszerei is összeomlottak ebben a feladatban, ugyanakkor hamar világossá vált, hogy az oltás jelent védettséget, biztonságot, az oltás jelenti magát az életét. Szijjártó úgy fogalmazott, hogy „Magyarország soha nem tekintett sem ideológiai, sem geopolitikai kérdésként az oltásokra, mi egyszerűen emberéleteket akartunk menteni”. A politikus ezután a „magyar emberek nagyrabecsülésének és köszönetének jeleként” átnyújtotta hivatali partnerének a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést.

Szijjártó azon kijelentésén, hogy Magyarország sosem tekintett ideológiai, geopolitikai kérdésként az oltásokra, érdemes elidőzni kicsit, mert bár a kormány előszeretettel hangoztatta ezt az álláspontját az utóbbi hónapokban, ám azt érdemes megjegyezni, hogy a brüsszeli vakcinaprogram kritikája mögött feltűntek a kommunikációs megfontolásokból következő csúsztatások, és az ellenzék oltásellenesnek történő beállítása is egy erősen torzító, politikailag motivált narratíva része volt. Arról, hogy mi lesz, ha az összes erőfeszítés ellenére nem akarja elég ember beoltatni magát, ebben a cikkben írtunk részletesen.

Szijjártó Péter és Vang Ji találkozója az ENSZ székházban, New Yorkban 2019 szeptemberében. Forrás: Burger Zsolt / MTI/KKM
Szijjártó Péter és Vang Ji találkozója az ENSZ székházban, New Yorkban 2019 szeptemberében. Forrás: Burger Zsolt / MTI/KKM

A kínai külügyminiszter köszönőbeszédében hangsúlyozta, hogy ez is jól mutatja a két ország jó kapcsolatát, a két nép mély barátságát, és azt, hogy a felek támogatják egymást a bajban. Az emlegetett magyar-kínai barátságot nemcsak a mostani kitüntetés példázza, az utóbbi időszakban sokat emlegetett Fudan Egyetem ügye is arra enged következtetni, hogy a magyar kormány jó viszonyt akar ápolni a kínaival. Csi Ta-jü, Kína budapesti nagykövete ugyancsak a két ország jó kapcsolatát méltatta nemrég egy interjúban, szerinte Szijjártó Péter külügyminiszter racionálisan értékeli a Kína és az EU közötti szolidaritás és együttműködés általános irányának fenntartását és a Kína–EU-kapcsolatok egészséges fejlődésének előmozdítását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!