Újabb újságírót vettek őrizetbe a belarusz hatóságok

2021. május 30. – 17:43

Másolás

Vágólapra másolva

A Hrodna.life nevű hírportál főszerkesztőjét vették őrizetbe Belaruszban, írja az MTI a Fehérorosz Újságírók Szövetségének közlése alapján.

Aljakszej Sotát a háza előtt vették őrizetbe, a Hrodna.life szerint az újságíró mellé hajtott egy mikrobusz, és az abban ülő ismeretlenek a járműbe kényszerítették. Sota korábban a tut.by belarusz portál újságírója volt, ennek a lapnak több munkatársát is őrizetbe vették.

Márciusban a hrodnai bíróság tárgyalta a Hrodna.life főszerkesztőjének ügyét, Sotát szélsőséges anyagok terjesztésében találták bűnösnek és pénzbírságot szabtak ki rá. A belarusz főszerkesztő mellett a társadalmi rend megdöntésére irányuló szervezkedéssel vádolnak egy Jegor Dudnyikov nevű oroszt, aki ellen azért emeltek vádat, mert az ellenzék számára forgatott reklámfilmekben a szerepelt.

Nemrég Raman Prataszevics, belarusz újságíró letartóztatása kavart akkora globális felháborodást, hogy az Európai Unió több tagállama is kitiltotta a belarusz repülőgépeket a légtereikből.

Történt ez azután, hogy a belarusz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra szólították fel a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. Az utasszállítót a belarusz légierő egyik vadászgépe kísérte a repülőtérre. A gépen volt Raman Prataszevics ellenzéki újságíró, az országban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is, akit a leszállás után barátnőjével együtt őrizetbe vettek. Később kiderült, hogy a gépen utazott a belarusz KGB négy embere is. A lépés komoly nemzetközi felháborodást váltott ki, az elfogott újságíró szabadon bocsátását követeli többek között az USA, míg Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egyenesen állami terrorizmusnak nevezte azt, amit Lukasenko elnök művelt.

Lukasenko korábban azt állította, hogy Minszk az eljárás szerint cselekedett, és pokolgépre vonatkozó információkat egyenesen Svájcból kapták a belaruszok: azonban mint Svájc később közölte, ők nem tudtak semmilyen pokolgépről, ennek fényében nyilvánvalóan nem is kommunikáltak róla. Később a Ryanair is azt nyilatkozta, hogy szerintük a minszki diszpécser hazudott a pilótáknak.

Példa nélküli, államilag elkövetett terrorcselekmény, emberrablás, gépeltérítés – sorra ítélték el nyugati országok vezetői Lukasenko tettét, a belarusz elnök azonban csak „hibrid háborút” emlegetett válaszul. A belarusz hatóságok több ezreket ítéltek elzárásra, számos vádemelés és letartóztatás zajlik a tavaly augusztusban indult tüntetéshullám után: ekkor százezreket vitt utcára az, hogy Lukasenko újraválasztása mögött választási csalást véltek az emberek és az ellenzéki politikusok.

A tüntetés hatásáról és a Ryanair-gép leszállításáról itt írtunk hosszan.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!