Egy éve ölték meg George Floydot, kedden Amerika-szerte megemlékezéseket tartanak

2021. május 25. – 09:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy évvel George Floyd halála után több száz embert várnak kedden Minneapolisba, hogy megemlékezzenek a rendőri brutalitás áldozatáról. Az afroamerikai férfi halála tavaly hatalmas tüntetéshullámot váltott ki az Egyesült Államokban, százezrek vonultak az utcára, hogy a faji egyenlőtlenségek és a rendőri brutalitás ellen tiltakozzanak – írja a Sky News.

Amerika-szerte több rendezvényt is tartanak, hogy megemlékezzenek a meggyilkolt afroamerikai férfi életéről, valamint az amerikai polgárjogi harc elmúlt évéről. 2020. május 25-én Derek Chauvin minneapolisi rendőrtiszt egy igazoltatás során közel kilenc percig térdelt George Floyd nyakán, amitől a 46 éves férfi megfulladt. A rendőrtisztet nemrég ítélték el a gyilkosság miatt, Derek Chauvin tárgyalásról itt írtunk részletesen.

Floyd néhány családtagja a hétvégén Minneapolisba repült, hogy Ben Crump polgárjogi ügyvéddel együtt részt vegyenek a koncertes megemlékezésen. Joe Biden amerikai elnök kedden a Fehér Házban fogadja George Floyd más rokonait, akik Nancy Pelosi házelnökkel és más törvényhozókkal is találkozni fognak.

George Floydra emlékeznek 2021. május 23-án, Minneapolisban – Fotó: Kerem Yucel / AFP
George Floydra emlékeznek 2021. május 23-án, Minneapolisban – Fotó: Kerem Yucel / AFP

Biden megválasztásakor azt ígérte, hogy George Floyd halálának évfordulójáig aláírja a rendőrségi reformról szóló törvényt, de a „Justice in Policing Act” (Igazságszolgáltatás a rendfenntartásban) még mindig nem ment át a törvényhozáson, a képviselőház elfogadta, ám a szenátus még nem. A törvény többek között megtiltaná a faji alapú profilalkotást, és szövetségi szinten betiltaná a fojtogatás alkalmazását.

A múlt vasárnapi tüntetésen több százan gyűltek össze a minneapolisi bíróság épülete előtt, ahol Chauvin pere zajlott. A rendezvényen felszólalt Floyd nővére, több helyi aktivista, a Floyd család ügyvédje, Ben Crump, valamint Al Sharpton tiszteletes, aki felszólította a szenátust, hogy fogadják el a rendőrségi reformtörvényt – írja az AP hírügynökség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!