Biden a Floyd-ítéletről: Még rengeteg dolgunk van

2021. április 21. – 06:57

frissítve

Biden a Floyd-ítéletről: Még rengeteg dolgunk van
Joe Biden távozik a nyilatkozata után – Fotó: Reuters/Tom Brenner

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök rövid beszédben reagált a George Floyd-ítéletre magyar idő szerint szerda hajnalban. Az esküdtszék döntése alapján Derek Chauvin rendőrtiszt bűnös mindhárom vádpontban, amit felhoztak ellene a bíróságon, az viszont csak két hónap múlva derül ki, hogy a bíró pontosan hány év börtönbüntetést határoz meg.

„Végre igazságot szolgáltattunk, de még rengeteg dolgunk van. Ez még csak az első csapás volt, amit a rendszerszintű rasszizmusra mértünk” – idézte Bident a BBC. Az országos tévéadók által közvetített beszédben az elnök úgy fogalmazott, hogy „a rasszizmus az egész nemzet lelkén száradó folt”.

Kamala Harris alelnök a törvényhozókat sürgette, hogy mielőbb fogadják el a Floyd nevével fémjelzett rendőrségi reformot, ami március elején szűk többséggel ment át a képviselőházon. „Ez a törvényjavaslat George Floyd örökségének a része, nagyon régi adósságunk” – mondta Harris. A reform egyik lényeges eleme, hogy a fojtófogások alkalmazását visszaszorítanák, és a rendőrtisztek mentességét is korlátoznák, ha felmerül a túlkapások gyanúja.

Az ügy

2020. május 25-én George Floyd, egy 46 éves, magas, kigyúrt fekete férfi egy minneapolisi kisboltban húszdollárossal akart fizetni. Az eladó úgy vélte, hogy a bankjegy hamis, és kihívta a rendőrséget. A kiérkező rendőrök egy zavart, az autójában ülő, és azonnal pánikolni kezdő Floyddal találkoztak.

A férfit megpróbálták betuszkolni a rendőrautóba, de Floyd ellenállt, és továbbra is zavartan viselkedett. A kiérkező négy rendőr közül Derek Chauvin a földre tepert Floyd nyakára térdelt. Bár a járókelők is, és kollégái is mondták, hogy szálljon le a levegőért könyörgő („I can't breathe”) férfiról, Chauvin ezt mintegy 7-9 percig nem tette meg, még azután sem, hogy Floyd elvesztette az eszméletét. Az első hatósági dokumentumok szerint az összidő 8 perc 46 másodperc volt, ez később szimbolikussá vált, még úgy is, hogy utána több, más időtartam is elhangzott a sajtóban és a bíróságon.

A rendőri intézkedést a járókelők közül többen is videóra vették, a felvételek végigsöpörtek a médián.

A boncolás során kiderült, hogy Floyd gyógyszertől és kábítószertől volt zavart: metamfetamint és fentanilt találtak a szervezetében. Kiderült, hogy a szíve sem volt teljesen rendben, koszorúér-meszesedése és magas vérnyomás okozta szívproblémája volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!