Kevesebb fojtófogás – az USA képviselőháza elfogadta a Floyd-gyilkosság miatt indított rendőrségi reformot

2021. március 4. – 10:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai képviselőház 220 igen és 212 nem szavazat mellett elfogadta a rendőrség átfogó reformjáról szóló törvénytervezetet helyi idő szerint szerda esti szavazásán, írja az MTI.

A voksolásra több mint kilenc hónappal az afroamerikai George Floyd halálát követően került sor, aki egy brutális hatósági intézkedés során vesztette életét. A képviselőházi szavazás során mindössze egyetlen republikánus, Lance Gooden voksolt a tervezetre, de később ő is visszakozott, azt állítva, hogy rossz gombot nyomott meg, és valójában ellenzi a reformot.

A Floydról elnevezett törvénytervezet előírja a fojtófogások visszaszorításának szükségességét a rendőri intézkedéseknél. Emellett a rendőrtisztek mentességének garantálását is korlátozza, hogy túlkapások esetén könnyebben felelősségre lehessen vonni őket. Az igazságügyi minisztérium égisze alatt kiépítenének egy országos adatbankot, amely tartalmazná az erőszakot helytelenül alkalmazó rendőrtisztek neveit, és megnehezítené, hogy elbocsátásuk után más rendőrhatóságnál keressenek munkát.

A Joe Biden amerikai elnök támogatását élvező tervezet ezután a szenátus elé kerül. Szakértők szerint egyelőre nem tudni biztosan, hogy a reform megkapja-e a szükséges többséget a felsőházban.

„Közösségeink biztonságosabbá tételéhez helyre kell állítanunk a bizalmat a rendőri szervek és a lakosság között, amelynek szolgálatával és védelmével megbízták őket” – írta közleményében a Fehér Ház. „Nem állíthatjuk helyre a bizalmat, ha nem vonjuk felelősségre a visszaéléseket elkövető rendőrtiszteket, és nem orvosoljuk a rendszerszinten megnyilvánuló helytelen viselkedésformákat és a rasszizmust” – állt a közleményben.

Az USA történetének legnagyobb szabású mozgalma

Komoly zavargások voltak több amerikai nagyvárosban, miután tavaly május 25-én egy rendőr 8 perc 46 másodpercig térdelt egy hamis pénz használatával gyanúsított fekete férfi, George Floyd nyakán, aki nem sokkal később meghalt. Az esetről több videófelvétel is készült, amin hallható, amint Floyd többször is azt mondja, nem kap levegőt.

Felmérések szerint csak május végétől június közepéig 15-26 millió amerikai tüntetett a feketék jogaiért, ezzel a New York Times által megkérdezett kutatók szerint

a Black Lives Matter lett az USA történelmének legnagyobb szabású mozgalma.

Számos szervezet, ismert ember kiállt a Black Lives Matter mozgalom mellett, több államban konföderációs történelmi alakok szobrait döntötték le vagy távolították el, és a feketéket ért diszkrimináció az elnökválasztási kampány egyik fontos témája is lett. Több másik országban is voltak hasonló tüntetések. A Floyddal végző rendőrtiszt elleni eljárás jövő hétfőn kezdődik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől