Az orvosszakértő szerint George Floyd halálát oxigénhiány okozta

2021. április 8. – 20:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön folytatódott a Minnesota állam vs. Derek Michael Chauvin per. Chauvint azzal vádolják, hogy rendőrként azzal okozta egy előállított fekete férfi, George Floyd halálát, hogy percekig a nyakán térdelt. A legutóbbi tárgyalás legfontosabb szereplője Dr. Martin Tobin tüdőgyógyász orvosszakértő volt, aki azt ismertette, pontosan miért halt meg Floyd. Ez kulcsfontosságú kérdés, mert a védelem többször hivatkozott arra, hogy Floyd szervezetét drogfüggősége legyengítette, és ez járult hozzá a halálához.

Dr. Martin Tobin a tárgyaláson, pillanatkép videófelvételléről – kép: Reuters
Dr. Martin Tobin a tárgyaláson, pillanatkép videófelvételléről – kép: Reuters

Tobin vallomásában azt állította, hogy Floyd nem tudott rendesen lélegezni (Chauvin majdnem 9 percig térdelt a nyakán), ezért oxigénhiányos állapot lépett fel a szervezetében, és végül ez vezetett a halálához.

„Az alacsony oxigénszint agyi sérülést okozott (…), és olyan ritmuszavart, aminek következtében megállt a szív”

– fogalmazott a szakértő a bíróságon. A részletes vallomás mellett Tobin kérdésekre válaszolva is elmagyarázta, mi zajlik le a szervezetben, ha nem kap elég oxigént, és egy ponton a nyak érintett részeit is elmutogatta magán. Ekkor az esküdtek többsége a saját nyakán próbálta követni az orvos mozdulatait. Tobin határozott igennel felelt arra a kérdésre, hogy Chauvin térde miatt nem kapott Floyd elég oxigént, és arra is igennel válaszolt, hogy bárkivel is történt volna ez meg, az oxigénhiány tünetei hasonlók lettek volna. Tobin meghallgatása így a rendőr védelmi stratégiáját gyengíti.

George Floyd 2020. május 25-én halt meg, miután egy doboz cigarettát akart vásárolni Minneapolisban, de az eladó szerint hamis bankjegyet használt. Miután Floyd nem adta vissza a cigarettát, a boltos rendőrt hívott, akik megbilincselték a férfit. Amikor megpróbálták berakni a rendőrautóba, Floyd ellenállt, végül leterítették. Chauvin ekkor helyezte a bal térdét a férfi nyakára. Két másik rendőr segített neki a férfit a földön tartani, annak ellenére, hogy Floyd többször is próbált szólni, hogy nem kap levegőt, miközben a többiek a beavatkozni próbáló járókelőkkel foglalkoztak. Floyd halálát nemcsak Amerika-szerte, de világszerte is megmozdulások követték a Black Lives Matter mozgalom keretében. A per előzményeiről itt írtunk korábban.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!