Rendőrt hívtam a rendőrökre, mert egy gyilkosságot láttam

2021. április 1. – 20:19

frissítve

Rendőrt hívtam a rendőrökre, mert egy gyilkosságot láttam
Képkocka abból a videóból, amit az esküdteknek mutattak be George Floyd letartóztatásáról, Derek Chauvin rendőrtiszt tárgyalásán a minneapolisi bíróságán 2020. március 29-én – Fotó: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

„Én nem vagyok rossz ember. Kérem, kérem, kérem! Anya, anya, anya! Anya, szeretlek! Kérem, nem kapok levegőt!”

– mondogatta George Floyd a rendőröknek, de hiába: pár perc múlva halott volt. A 46 éves Floyd tavaly májusban halt meg, miután egy rendőr, Derek Chauvin közel kilenc percig térdelt a nyakán.

2020. május 25-én George Floyd egy doboz cigarettát akart vásárolni Minneapolisban. Az eladó szerint hamis bankjegyet használt, ezért miután Floyd nem adta vissza a cigit, kihívta a rendőröket, akik megbilincselték a férfit. Amikor megpróbálták berakni a rendőrautóba, Floyd ellenállt, végül leterítették. Chauvin ekkor helyezte a bal térdét a férfi nyakára. Két másik rendőr segített neki a férfit a földön tartani, annak ellenére, hogy Floyd többször is próbált szólni, hogy nem kap levegőt, miközben a többiek a beavatkozni próbáló járókelőkkel foglalkoztak.

Floyd és egy fekete nő, Breonna Taylor halála miatt új erőre kapott a Black Lives Matter esélyegyenlőségi mozgalom, aminek célja a feketék elleni rendőri brutalitás és a rendszerszintű rasszizmus megszüntetése. A koronavírus-járvány ellenére USA-szerte tömegtüntetések indultak, amik néha rendőri brutalitásba torkolltak, néha pedig a tüntetők és a rendőrök/katonák összecsapásába, esetenként pedig fosztogatásba és rongálásba.

Hiába kérlelte őket

A rendőr bírósági pere a héten kezdődött el, tanúmeghallgatásokkal. A pert az Egyesült Államokban nagy médiaérdeklődés övezi, több lap tudósít folyamatosan a tárgyalásokról.

Az esetről újabb, részletesebb felvételeket vetítettek le a tárgyaláson, amit a rendőrök kamerái rögzítettek. Ezeken azt látni, ahogy Floyd egy kocsi vezetőülésében ül, miközben a rendőrök felemelt fegyverrel közelítenek felé. Az egyik rendőr káromkodni kezd, miközben azt parancsolja neki, hogy tartsa látható helyen a kezeit. Ezután felszólítják, hogy szálljon ki a kocsiból, Floyd láthatóan végig ijedt, arra kéri őket, hogy ne lőjék le, most halt meg az anyja. Feltehetően arra a gyanúra, hogy hamis bankjeggyel fizetett, azt mondja, „fogalmam sem volt róla”.

A rendőrök ezután megpróbálják betuszkolni Floydot a rendőrautó hátsó ülésére, miközben Floyd többször ismételgetve azt kiáltja nekik, hogy ő fél és klausztrofóbiás. Floydtól már itt többször elhangzik, hogy nem kap levegőt, és ezt még akkor is mondogatja, egyre elhalóbb hangon, amikor Chauvin a nyakán térdel a kocsi mellett. Chauvin erre egyszer úgy reagál: „elég sok oxigén kell ahhoz, hogy ezt kimondd”.

Egy részlet a felvételekből, itt pedig egy másik szögből:

Floydot ezután mentő vitte kórházba, ahol már csak a halálát állapították meg.

Floyd bocsánatáért esedezik

A bíróság meghallgatta a 19 éves Christopher Martint, a bolti eladót, aki a feltételezett hamis bankjegy miatt keveredett szóváltásba Floyddal. A férfi úgy vallott, neki úgy tűnt, Floyd valaminek a hatása alatt lehet, mert a legegyszerűbb kérdésekre is nehéz volt válaszolnia, de közben mégis barátságos és közvetlen volt. Azt is mondta, ő rögtön észrevette, hogy Floyd hamis pénzzel akar fizetni, de Floyd feltehetően nem tudta, hogy a bankó hamis. Úgy vallott, először azt tervezte, a hamis bankót kicseréli egy valódira, aztán meggondolta magát, és inkább szólt a hely menedzserének. Innentől eszkalálódott oda a helyzet, hogy kihívták a rendőrséget. „Ha nem vettem volna el tőle a bankjegyet, akkor ez az egész elkerülhető lett volna” – mondta a tárgyalóteremben.

Azt is mondta, amikor már az utcán állva nem hitte el, hogy a rendőr Floyd nyakán térdel, majd bűntudatot kezdett érezni. A rendőri túlkapásról ő maga is készített felvételt, de azt még aznap este kitörölte, mert már a helyszínen érzékelte, hogy Floyd valószínűleg nem él, és így nem akarta a videót megmutatni senkinek.

A 61 éves Charles McMillian szintén a helyszínen volt. Tanúvallomása közben elsírta magát, mert mint mondta, „tehetetlennek éreztem magam. Nekem is meghalt az anyám”. Azt is mondta, ha egyszer a rendőrök rajtad vannak, „nem tudsz nyerni”. Szóval próbált hatni Floydra, hogy csak működjön együtt a rendőrökkel, és szálljon be a kocsiba, de ez nem sikerült. Közben a rendőr Chauvinnak is mondta, hogy „a nyakán térdelsz, ember, ez nagyon nincs rendben”.

Charles McMillian meghallgatása a minneapolisi bíróság tárgyalásán 2021. március 31-én – Fotó: Képkocka a bírósági televízió felvételéből / Reuters
Charles McMillian meghallgatása a minneapolisi bíróság tárgyalásán 2021. március 31-én – Fotó: Képkocka a bírósági televízió felvételéből / Reuters

Meghallgatták a 18 éves Darnella Fraziert is, akinek a felvétele először terjedt el a neten. Azt mondta, azért kezdte el rögzíteni az esetet, mert látott „egy megrémült férfit, aki az életéért könyörgött. Ez nem volt rendben, fájdalmai voltak”. A nő arról is beszélt, gyakran éjszaka is ébren van, közben Floyd bocsánatáért esedezik, amiért „nem tettem többet”.

A bíróság meghallgatta az MMA, vagyis a kevert harcművészetekben jártas Donald Williamst, aki az incidens közben ért a helyszínre. Úgy vallott, Chauvin egy olyan fojtófogást alkalmazott Floydon, ami életveszélyes is lehet. Ő maga ezt rögtön észlelte, ezért aztán:

„Rendőröket hívtam a rendőrökre, mert úgy hiszem, egy gyilkosság szemtanúja voltam. Nem tudtam, mit tehetnék”.

Arra a kérdésre, hogy ha már eleve voltak ott rendőrök, miért nem velük próbált meg beszélni, Williams azt válaszolta, nem tudott velük rendesen kommunikálni. Hiába mondta nekik, hogy nézzék meg Floyd pulzusát, még azt sem tették meg.

Egy szolgálaton kívüli tűzoltó, Genevieve Hansen pedig úgy vallott, a helyszínen járva rögtön látta, hogy Floyd egészségügyi ellátásra szorul, mert alig van magánál. Bár ő maga segíteni akart volna Floydon, még az újraélesztéssel is megpróbálkozott volna, ha úgy látja, a férfinak nincs pulzusa, de egyiket sem tudta megtenni, mert a rendőrök „nem engedtek oda a helyszínre. Úgy emlékszem, azt is mondtam nekik, ha nincs pulzusa, el kell kezdeniük őt újraéleszteni, de ez sem történt meg”. Ezután elsírta magát a tárgyalóteremben. Amikor a vádlott védője megkérdezte, hogy mindettől mérges volt-e, vagy frusztrált, a tanú úgy válaszolt:

„Nem tudom, látott-e valaha meghalni valakit a saját szemeivel, de ez elég megrázó”.

Elárulta a jelvényét

„Derek Chauvin elárulta a jelvényét”, amikor Floyd nyakán térdelt, hogy „túlzott és észszerűtlen erővel” tartsa őt vissza, „egészen addig, amíg az életet ki nem préselte belőle” – mondta beszédében az ügyész az első tárgyalási napon. Szerinte Chauvin mindezt szándékosan csinálta, és nem érdekelte őt Floyd élete.

A vádlott védője viszont arra épít, hogy a rendőrség jogosan alkalmazott erőt Floyddal szemben, mert a férfi drog hatása alatt volt, ami meglátszódott a viselkedésén is. Azt is mondta, ez a drog vezethetett Floyd halálához, mert az ronthatott a már meglévő szívpanaszain. Az ügyész megerősítette, hogy a férfi használt drogot, ugyanakkor szerinte az nem menti fel Chauvint az alól, hogy több percen át erősen nyomást gyakorolt a nyakára, még azután is, hogy Floyd többször szólt, hogy nem kap levegőt, így tehát a halál oka „nem egy szívroham volt”.

Derek Chauvin (jobb oldalon) és védőügyvédje, Eric Nelson a minneapolisi bíróság tárgyalásán 2021. március 29-én – Fotó: Képkocka a bírósági televízió felvételéből / AP / MTI
Derek Chauvin (jobb oldalon) és védőügyvédje, Eric Nelson a minneapolisi bíróság tárgyalásán 2021. március 29-én – Fotó: Képkocka a bírósági televízió felvételéből / AP / MTI

Chauvin tagadja a bűnösségét. Gondatlanságból és hirtelen felindulásból elkövetett emberöléssel vádolják, ha bűnösnek találják, akár negyven évet is kaphat. Az ügyben részt vevő másik három rendőr tárgyalásai később indulnak. A per több hétig eltarthat, az első két hetében a vád mutatja be a bizonyítékait, a második két hétben pedig Chauvin és a védői.

Az első tárgyalás kezdete előtt Floyd családja, emberi jogi ügyvédek és aktivisták 8 perc 46 másodpercig térdeltek a bíróság előtt – ennyi időn át térdelt Chauvin George Floyd nyakán.

Minneapolis városi tanácsának tagjai korábban megszavazták, hogy Floyd családja 27 millió dollár (több mint nyolcmilliárd forint) kártérítést kap tőlük. Az amerikai képviselőház pedig március elején elfogadta, hogy a Floyd-ügy miatt indított rendőrségi reformot, miszerint a rendőrök kevesebb fojtófogást alkalmazhatnak majd.

Floyd halála után tömegtüntetések indultak az Egyesült államokban, több millió ember vonult utcára a feketék jogaiért, ezzel a New York Times által megkérdezett kutatók szerint

a Black Lives Matter lett az USA történelmének legnagyobb szabású mozgalma.

Több államban konföderációs történelmi alakok szobrait döntötték le vagy távolították el, és a feketéket ért diszkrimináció az elnökválasztási kampány egyik fontos témája is lett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!