Elkezdődött a George Floydot megölő rendőr tárgyalása, a család 8 perc 46 másodpercig térdelt a bíróságnál

2021. március 29. – 22:44

Elkezdődött a George Floydot megölő rendőr tárgyalása, a család 8 perc 46 másodpercig térdelt a bíróságnál
A Floyd családja, ügyvédjük és aktivisták térdelnek a bíróság előtt – Fotó: KereM Yucel / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Elkezdődött Derek Chauvin tárgyalása az USA-ban – írja a BBC. A volt rendőr tavaly májusban arról lett híres, hogy amikor őrizetbe vette a 46 éves George Floydot, közel kilenc percig térdelt a nyakán, aki nem sokkal később meg is halt. A Floyd letartóztatásáról készült videók a feketék elleni rendőri brutalitás szimbólumává váltak az USA-ban és világszerte.

A tárgyalás kezdete előtt Floyd családja, emberi jogi ügyvédek és aktivisták 8 perc 46 másodpercig térdeltek a bíróság előtt – elvileg ennyi időn át térdelt Chauvin Floyd nyakán.

A tárgyalás első két hetében a vád mutatja be a bizonyítékait, a második két hétben pedig Chauvin és ügyvédjei. A védők azt állítják, hogy Floyd kábítószer-túladagolásban halt meg, nem pedig azért, mert a rendőr a nyakán térdelt. Egy toxikológiai jelentés szerint Floyd szervezetében volt kábírtószer, amikor meghalt.

Sajtóértesülések szerint Chauvin nemrég elfogadott egy vádalkut, amivel 10 év börtön kapott volna, de az államügyészség végül elutasította az alkut.

Gyertyás megemlékezés Minneapolisban – Fotó: Brandon Bell / Getty Images / AFP

2020 május 25-én George Floyd egy doboz cigarettát akart vásárolni Minneapolisban. Az eladó szerint hamis bankjegyet használt, ezért miután Floyd nem adta vissza a cigarettát, kihívta a rendőröket, akik megbilincselték a férfit. Mikor megpróbálták berakni a rendőrautóba, Floyd ellenállt, végül leterítették. Chauvin ekkor helyezte a bal térdét a férfi nyakára.

Két másik rendőr segített neki a férfit a földön tartani, annak ellenére, hogy Floyd többször is próbált szólni, hogy nem kap levegőt, miközben a többiek a beavatkozni próbáló járókelőkkel foglalkoztak.

Floyd és egy fekete nő, Breonna Taylor halála miatt új erőre kapott a Black Lives Matter esélyegyenlőségi mozgalom, aminek célja a feketék elleni rendőri brutalitás és a rendszerszintű rasszizmus megszűntetése. A koronavírus-járvány ellenére USA-szerte tömegtüntetések indultak, amik néha rendőri brutalitásba torkoltak, néha pedig a tüntetők és a rendőrök/katonák összecsapásába, esetenként pedig fosztogatásba és rongálásba.

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!