George Floyd családja 27 millió dollár kártérítést kap Minneapolis városától

2021. március 12. – 22:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Minneapolis városa 27 millió dollár (több mint nyolcmilliárd forint) kártérítést fizet George Floyd családjának. A rendőri intézkedés közben meghalt afroamerikai férfi családja polgári pert indított a történtek miatt. Az első meghallgatás március 29-én lesz az ügyben, ám a városi tanács tagjai már ez előtt egyhangúlag megszavazták a kártérítést a családnak – írja a BBC.

A család ügyvédje, Ben Crump azt mondta, ez a valaha volt legnagyobb összeg, amit az Egyesült Államokban kifizettek egy tárgyalás előtti megállapodás nyomán.

„Ez azt az üzenetet küldi mindenkinek, hogy a feketék élete igenis számít, és a feketék elleni rendőri erőszaknak véget kell vetni” – nyilatkozta Ben Crump.

A 46 éves afroamerikai férfit tavaly május 25-én igazoltatták a városi rendőrök, miután bejelentést kaptak arról, hogy hamis pénzzel akart fizetni. Az eljárás során Derek Chauvin rendőrtiszt több mint öt percen át térdelt Floyd nyakán, aki mindhiába könyörgött, hogy hagyja abba, mert nem kap levegőt. Olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy nem sokkal később meghalt.

Floyd halála világszerte a rendőri erőszak és a rasszizmus elleni tüntetéseket váltott ki. Az Egyesült Államokban ezek a megmozdulások több helyen zavargásokba, a rendőrök és a tiltakozók közti összecsapásokba torkolltak.

Chauvint, a büntetőper fővádlottját a többi között gyilkosággal vádolják a minneapolisi bíróságon zajló perben. Elítélése esetén akár 40 év szabadságvesztésre számíthat. Emellett gondatlanságból elkövetett emberölés miatt is vádat emeltek ellene, ami tíz év börtönnel sújtható bűncselekménynek számít.

A négy intézkedő rendőrt elbocsátotta a rendőrség, Chauvin három kollégája ellen bűnpártolás miatt emeltek vádat, esetükben elkülönítve folytatják le a pert, amely augusztus 23-án kezdődik meg. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!