Német képviselők levelet írtak Navalnijnak, amiben célzott kínzásnak nevezik, ami vele történik

2021. április 10. – 15:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A német parlament külügyi bizottságának tagjai levelet írtak a február óta börtönbüntetését töltő Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusnak, amelyben a nemzetközi jogba ütköző célzott kínzásnak nevezik azt, ahogy az orosz hatóságok vele bánnak – írta az MTI a Der Spiegel című német folyóirat értesülésére hivatkozva.

A levelet aláíró tizenegy képviselő szolidaritásáról biztosította Navalnijt, és megígérte, hogy figyelemmel kísérik helyzetét. Egyúttal azt követelték, hogy az Európa Tanács illetékes szerve vizsgálja ki az orosz ellenzéki ügyét.

A Vlagyimir megyei pokrovi 2. számú börtöntelepre került orosz ellenzéki politikus egészségügyi állapota az elmúlt hetekben ügyvédje szerint sokat romlott. Navalnij először hát- és lábfájásra, majd köhögésre és lázra panaszkodott, és sokat fogyott. Március 31-én éhségsztrájkba kezdett azzal a követeléssel, hogy a törvénynek eleget téve engedjék be a hozzá hívott orvost. A legutóbbi hírek szerint már nem érzi a lábait és a kezeit. Ügyvédje, Vadim Kobzev korábban arról beszélt, hogy védencénél két gerincsérvet is diagnosztizáltak.

Nem csak a 11 német képviselő gondolja úgy, hogy kínozzák Putyin legismertebb ellenfelét, hanem az Amnesty International is. Mint állásfoglalásukban írták,

„olyan körülmények között van fogva tartva Oroszországban, amely lényegében kínzásnak számít, és ami oda vezethet, hogy lassan megölik az ellenzéki politikust”.

Agnes Callamard, a szervezet főtitkára szerint nyilvánvaló, hogy az orosz hatóságok megsértik Navalnij jogait, „először megpróbálták megölni, most pedig a börtönben olyan feltételeket szabtak neki, ami kínzást jelent” – mondta.

Egy férfi telefonál az oroszországi Vlagyimir megye pokrovi 2. számú börtöntelepének kerítése előtt április 6-án. Ebben a börtönben tölti büntetését Alekszej Navalnij elítélt orosz ellenzéki politikus. Fotó: Szergej Ilnyickij/MTI/EPA
Egy férfi telefonál az oroszországi Vlagyimir megye pokrovi 2. számú börtöntelepének kerítése előtt április 6-án. Ebben a börtönben tölti büntetését Alekszej Navalnij elítélt orosz ellenzéki politikus. Fotó: Szergej Ilnyickij/MTI/EPA

Navalnijt a Moszkvától 100 kilométerre lévő Pokrovban tartják fogva, ahova a szimpatizánsai keddtől tüntetéseket hirdettek egészen addig, amíg nem győződnek meg arról, hogy a politikus megkapta a szükséges orvosi ellátást. Erre az orosz rendőrség azonnal megerősítette a város állományát, és ellenőrző pontokat, szöges akadályokat állítottak fel a börtön közelében, az oda érkező újságírók iratait átnézik.

A Putyint élesen bíráló ellenzéki politikust tavaly Oroszországban idegméreggel mérgezték meg, életveszélyes állapotban volt. Idén januárban németországi gyógykezeléséről visszatérve Oroszországban letartóztatták, miután korábbi, a strasbourgi bíróságon is vitatott oroszországi felfüggesztett büntetését letöltendőre változtatták. A politikust március 15-én szállították át a Moszkvától keletre fekvő pokrovi börtönbe, amit az ellenzéki politikus „barátságos koncentrációs tábornak” nevezett.

Navalnij belpolitikai jelentőségéről és arról, miért óvakodhat tőle a Kreml, ebben a cikkünkben olvashat bővebben. A Navalnij-ügy és a vele járó feszültség Oroszországban komoly nemzetközi hullámokat is vet, jelezve, hogy a Kremlnek ma már külpolitikai tényezőként is számolnia kell az ellenzéki politikussal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!