Putyin és Biden között nem lehet élő vitát rendezni

2021. március 19. – 13:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök nyílt párbeszédet, nem pedig vitát javasol az amerikai elnöknek, Joe Bidennek – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken, írja az MTI.

„Természetesen a két elnök között nem lehet vitát rendezni. Putyin egyszerűen csak a két állam közötti párbeszéd folytatására tett javaslatot” – nyilatkozta Peszkov, aki szerint Putyin azért vetette fel, hogy a megbeszélés nyíltan és gyakorlatilag élőben folyjon, mert nem szabad hagyni, hogy a Biden korábbi nyilatkozatai végleges kárt okozzanak az amúgy is siralmas állapotban lévő orosz-amerikai kétoldalú kapcsolatoknak.

„Mivel Biden kijelentései meglehetősen precedens nélküliek voltak, nem szabad kizárni a kommunikáció precedens nélküli formátumait” – mondta a szóvivő, megismételve Putyin csütörtöki megjegyzését, miszerint a tárgyalás az orosz és az amerikai lakosság számára is érdekes lenne.

Putyin azután vetette fel az online tárgyalás gondolatát, hogy Biden szerdán az ABC-nek adott interjújában, kérdésre válaszolva, egyetértőleg gyilkosnak nevezte Putyint, és kilátásba helyezte, hogy „meg fog fizetni” a 2020-as amerikai elnökválasztásba történt beavatkozási kísérletért. A választás befolyásolására tett kísérlet, valamint a SolarWinds nevű texasi informatikai cég elleni korábbi hekkertámadás miatt Oroszország szankciókra számíthat az Egyesült Államok részéről. Az oroszok tagadják ezeket a támadásokat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2021. március 10-én, Moszkvában – Fotó: Alexey DRUZHININ / SPUTNIK / AFP
Vlagyimir Putyin orosz elnök 2021. március 10-én, Moszkvában – Fotó: Alexey DRUZHININ / SPUTNIK / AFP

Putyin a tárgyalás lehetséges időpontjául pénteket vagy hétfőt javasolta, hozzátéve, hogy a hétvégét a tajgán kívánja eltölteni. Peszkov ezzel kapcsolatban elárulta, hogy Puytin útitársa ezúttal is Szergej Sojgu védelmi miniszter lesz.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője Putyin felvetésére azt mondta, hogy Biden pénteken munkalátogatásra megy Georgia államba, és „nagyon elfoglalt” lesz, így ezen a napon a munkarendje aligha teszi lehetővé ezt a megbeszélést. Peszkov nyugtázta, hogy ezek szerint pénteken nem lesz tárgyalás, de a vasárnap vagy egy másik, az amerikai elnöknek megfelelő időpont is alkalmas lehet. Közölte, hogy diplomáciai csatornákon megkezdődött az egyeztetés a két ország között, és a Kreml a világos válasz elmaradását a párbeszéd elutasításaként fogja értékelni.

Peszkov elmondta, hogy a két elnök első, telefonos kapcsolatfelvétele röviddel Biden beiktatása után, az amerikai fél kezdeményezésére történt. A Kreml nevében azt javasolta a Fehér Háznak, hogy hagyjanak fel a „megafondiplomáciával”. Azt is mondta, hogy Moszkva mindig a legjobbat reméli, de felkészült a legrosszabbra is a Washingtonnal való viszonyában.

Az orosz-amerikai kapcsolatok ügye téma volt az orosz biztonsági tanács pénteki megbeszélésén. A két ország konfliktusa az elmúlt napokban odáig gyűrűzött, hogy Oroszország konzultációra hazahívatta washingtoni nagykövetét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!