Putyin maga engedélyezte, hogy próbálják meg manipulálni a 2020-as amerikai elnökválasztást, az oroszok tagadják ezt

2021. március 16. – 21:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország mellett Irán is aktívan próbálta befolyásolni a 2020-as amerikai elnökválasztás eredményét, Kína viszont távolmaradt a manipulációs kísérletektől, derül ki egy frissen nyilvánosságra hozott hírszerzői jelentésből, amelyet a New York Times foglalt össze. Ebből kiderül, hogy az orosz manipulációs próbálkozást maga az elnök Vlagyimir Putyin engedélyezte, hogy így próbálja megakadályozni Joe Biden demokrata elnökjelölt győzelmét.

A jelentés nem tér ki arra, hogy eközben mely, a korábbi elnök Donald Trumphoz közeli személyeket környékeztek meg, azt viszont részletezte, hogy az orosz államhoz köthető, illetve a velük kapcsolatot tartó szereplők folyamatosan az amerikai közvélemény formálásán dolgoztak az elnökválasztás alatt a Kreml érdekében.

A 2020-as elnökválasztást eddig legrészletesebben elemző jelentés szerint Oroszország és Irán mellett több más ország is megpróbált beleavatkozni a választás eredményébe, Kína viszont kimaradt ebből, felismerve, hogy valószínűleg úgysem járnának sikerrel, és ha kiderülne egy ilyen próbálkozás, az csúnyán visszaütne.

A jelentéshez tartozó társjelentés, melyet az igazságügyi és a nemzetvédelmi minisztérium készített, ugyanakkor kiemeli, hogy hamisak voltak azok az állítások, amiket Trump szövetségesei hangoztattak, miszerint Venezuela és más hasonló országok is beleavatkoztak a választásba.

Szintén nem vettek részt a manipulációs kísérletben hekkerek, és a választólapokkal sem akart machinálni külföldi erő, szemben a 2016-os próbálkozásokkal.

Az amerikai orosz nagykövetség alaptalannak nevezte a nyilvánosságra hozott jelentés állításait, szerintük semmiféle bizonyíték nem támasztja alá azokat. Közleményükben azt írják, az Egyesült Államok szándékosan negatív színben akarja feltüntetni Oroszországot, miközben egy külső szereplőt hibáztatnak saját belső problémáik miatt. Szerintük az amerikai kormány lépései nem javítják a két ország kapcsolatát. A Reutersnek nyilatkozó források szerint a befolyásolási kísérlet, illetve a SolarWinds nevű texasi informatikai cég elleni korábbi hekkertámadás miatt Oroszország szankciókra számíthat az Egyesült Államok részéről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!