Hazarendelték a washingtoni orosz nagykövetet, miután Biden gyilkosnak nevezte Putyint

2021. március 17. – 19:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tovább gyűrűzik az amerikaiak és az oroszok diplomáciai konfliktusa, a legfrissebb fejlemény szerint Oroszország konzultációra hazahívatta washingtoni nagykövetét – írja az MTI.

A két ország között azután kezdtek el forrongani az indulatok, hogy Joe Biden amerikai elnök az ABC-nek adott interjújában azt mondta: Putyinnak vállalnia kell a következményeket, amiért megpróbált beavatkozni az elnökválasztásba. Biden emellett arról is beszélt, hogy

  • elég jól ismeri Putyint, és úgy gondolja, hogy az orosz elnöknek nincs lelke, amit egyik találkozójukon meg is mondott neki, mire Putyin csak annyit felelt, hogy akkor megértik egymást,
  • arra a kérdésre pedig, hogy gyilkosnak tartja-e Putyint, az amerikai elnök igennel válaszolt.

A Reuters információi szerint a befolyásolási kísérlet, illetve a SolarWinds nevű texasi informatikai cég elleni korábbi hekkertámadás miatt Oroszország szankciókra számíthat az Egyesült Államok részéről. Az oroszok természetesen tagadják, hogy beavatkoztak volna a választásokba, Biden kijelentéseire pedig hamar reagáltak is, Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke Telegramon azt írta, hogy

„Senkinek sem szabad így beszélnie a vezetőnkről. Biden mai kijelentése túlmegy a józan ész határán. Így nem viselkedhet egy olyan ország vezetője, amely a demokratikus elvek és az erkölcs hordozójának szerepére pályázik. Így beszélni az államfőnkről senkinek sem megengedett.”

Vologyin szerint Biden a kijelentésével megsértette országuk polgárait, és azt is hozzátette, hogy Putyin az elnökük, az ellene irányuló támadás az az országuk elleni támadás. Az orosz szankció sem maradt el, az interjú nyomán az orosz külügyminisztérium hazarendelte az ország washingtoni nagykövetét. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő közlése szerint a moszkvai diplomáciai tárca a kétoldalú kapcsolatok jövőjéről fog konzultálni Anatolij Antonov nagykövettel. Az oroszok ugyanakkor hangsúlyozták, hogy szeretnék elkerülni a kapcsolatok visszafordíthatatlan megromlását.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom