Éles lőszerrel lőttek a mianmari rendőrök a tiltakozókra, legkevesebb ketten meghaltak

2021. február 20. – 14:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Legkevesebb két ember meghalt, többen megsérültek a mianmari tüntetéseken, amin a katonai puccs ellen tiltakoztak az emberek, írja a BBC. A rendőrök helyi lapok és egészségügyi dolgozók szerint éles lőszert vetettek be Mandalajban. A több száz tiltakozó egy hajógyárnál gyülekezett Mianmar második legnagyobb városában. A katonai kormányzás végét és Aung Szan Szú Kjí szabadon engedését követelték.

Pénteken erősítették meg, hogy meghalt az a 20 éves mianmari nő, akit múlt héten lőttek fejbe a katonai puccs elleni egyik tüntetésen, amikor a rendőrség megpróbálta szétoszlatni a tömeget.

Sérültet visznek el hordágyon, miután rendőrök tüzet nyitottak a tüntetőkre Mandalajban 2021. február 20-án – Fotó: str / AFP

A mianmari hadsereg február 1-jén hajtott végre katonai puccsot, mert szerintük elcsalták a novemberi választást az országban – amelyet toronymagasan nyert meg a demokráciapárti Aung Szan Szú Kjí. Egy évre szóló szükségállapotot rendeltek el, a puccs után pár nappal országszertepolgári engedetlenségi mozgalom indult.

Miközben a hadsereg a tiltakozások miatt törvénybe iktatná az internet cenzúrázását, Joe Biden amerikai elnök szankciókat ígért a katonai puccs szervezői ellen. Részletesen ebben a cikkben írtunk a puccs hátteréről.

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!