Lábasokkal, serpenyőkkel és vörös szalagokkal tiltakoznak a katonai puccs ellen Mianmarban

2021. február 5. – 19:47

frissítve

Lábasokkal, serpenyőkkel és vörös szalagokkal tiltakoznak a katonai puccs ellen Mianmarban
Fémedényeket vernek egy éjszakai tiltakozáson Rangunban – Fotó: Stringer / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Aung Szan Szú Kjíért és a demokratikus vezetők szabadon engedéséért tüntettek egy mianmari egyetem diákjai pénteken, írja a BBC. Rangunban a diákok vörös szalagokat tűztek ki magukra – a vörös ugyanis a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt színe is. A hallgatókon kívül a tanárok, az egészségügyben és a közigazgatásban dolgozók is szerveztek kisebb tiltakozásokat, és sokan kezdték el hordani a vörös szalagot munka közben is.

Mianmar eddigi kvázi vezetőjét, Aung Szan Szú Kjit és az NLD képviselőit hétfő óta tartja házi őrizetben a hadsereg, miután az új parlament első ülése előtt a katonák puccsot hajtottak végre az országban. Szerdán derült ki, hogy a mianmari rendőrség vádat emelt Szú Kji ellen, mert megsértette az import-export törvényeket – 10 darab walkie-talkie behozatalával. Bár a hangulat az országban továbbra is nyugodt, még mindig nagy a bizonytalanság – az engedetlenségi mozgalmak szervezése miatt viszont a Facebook ideiglenes felfüggesztése is szóba került.

Egy ranguni egyetem oktatói vörös szalagokkal tiltakoznak a puccs ellen – Fotó: Stringer / Reuters
Egy ranguni egyetem oktatói vörös szalagokkal tiltakoznak a puccs ellen – Fotó: Stringer / Reuters

Péntek délután több száz hallgató és oktató gyűlt össze a ranguni egyetemek épületei előtt, ahol egy háromujjas kézjel felmutatásával tiltakoztak a katonai hatalomátvétel ellen.

„Nem fogjuk hagyni, hogy a mi generációnk egy ilyen katonai diktatúra alatt szenvedjen”

– mondta Min Szitu, a Dagon Egyetem egyik diákja az AFP-nek. A hallgatók a vörös szalagok mellett vörös zászlókat is vittek a helyszínekre, és azt skandálták: „Éljen soká Szú anya!”

Nemcsak Rangunban, de az ország több nagyvárosában is megmozdulásokat tartottak – először a hétfői puccs óta. Eddig főleg az éjszakai kijárási tilalom ideje alatt tartottak otthoni demonstrációkat a nagyvárosok lakói: forradalmi dalokat énekeltek az erkélyeken, és serpenyőket, lábasokat vertek egymáshoz. Utóbbiról egy helyi olvasónk azt írta, ez egy régi szokás Mianmarban a rossz szellemek kiűzésére.

A hétfői katonai hatalomátvételről és Mianmar helyzetéről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!