Két év börtönt is kaphat pár walkie talkie miatt Aung Szan Szú Kjí, Mianmar megpuccsolt vezetője

2021. február 3. – 18:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Akár két év börtönbüntetést is kaphat a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí, Mianmar kvázi politikai vezetője, miután 10 darab walkie talkie-t találtak házában a rendőrök. A vád szerint a politikus megsértette a vámtörvényeket és engedély nélkül használta az adóvevőket. Aung Szan Szú Kjí azóta van házi őrizetben, hogy hétfőn a katonaság puccsot követett el, és átvette a hatalmat az ázsiai országban. A bíróság azóta február 15-ig meghosszabbította a politikus őrizetben tartását.

A 75 éves Aung Szan Szú Kjí még ellenzékiként korábban 15 évet töltött házi őrizetben, 2010-ben szabadulhatott. Egyszer azzal az indokkal hosszabbították meg a házi őrizetét, hogy egy amerikai állampolgár közel úszott a tengerparti villájához. A mianmari helyzet hátteréről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A mianmari parlament képviselői közül több százan szintén házi őrizetbe kerültek a katonai puccs után. Szú Kjí pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) pedig arról számolt be, hogy több irodájukban tartottak házkutatást. A razziák során dokumentumokat és számítógépeket koboztak el. Mianmar elnöke, Vin Mjint ellen a járványügyi szabályok megsértése miatt emeltek vádat. A vád szerint a tavalyi választási kampány alatt egy alkalommal személyesen köszöntötte a támogatóit, akik egy autóban utaztak. Ha bűnösnek találják, akár 3 év börtönt is kaphat, és távoznia kell az elnöki székből.

Mianmarban tavaly novemberben tartottak választásokat, ezen az NLD elsöprő győzelmet aratott: 396 helyet szerzett meg a 476 fős parlamentben, míg a hadsereg támogatását élvező Szövetségi Szolidaritás és Fejlődés Pártja (USDP) mindössze 33 mandátumot kapott. Az országot 1962-től 2011-ig vezető katonaság az eredmények felülvizsgálatát követelte szabálytalanságokra hivatkozva. Mivel ez nem történt meg, illetve a választási bizottság nem tartotta megalapozottnak a vádakat, hétfőn átvették a hatalmat. Kína eközben tagadja, hogy köze lenne a mianmari puccshoz. (MTI/New York Times)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!