Felfüggesztené a Facebookot a mianmari junta

2021. február 4. – 05:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Facebook ideiglenes felfüggesztésére szólította fel a mianmari közlekedési és hírközlési minisztérium a helyi szolgáltatókat nem sokkal azután, hogy a közösségi oldalon szerveződött polgári engedetlenségi mozgalom a katonai hatalomátvételt bírálta – írta az MTI.

A tárca vasárnapig kérte az oldal felfüggesztését azzal az indokkal, hogy az ott megjelenő tartalmak növelik a bizonytalanságot az országban. A Facebook egyik szóvivője nem sokkal később újságíróknak azt mondta, valóban akadozást észleltek a szolgáltatásban, egyúttal felszólították a mianmari hatóságokat, állítsák vissza az oldalt.

Az ország hadserege hétfőn, a parlament ülése előtt néhány órával vette át a hatalmat, és őrizetbe vette Aung Szan Szú Kjit, Mianmar de facto vezetőjét, illetve több magas rangú politikust is. A lépést azzal indokolták, hogy a kormány nem reagált a katonaság feltételezett választási csalásokkal kapcsolatos panaszaira. A délkelet-ázsiai országban történt puccsról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

A január 31-i hatalomátvétel után a Facebookon polgári elégedetlenségi mozgalom alakult, amely elsőként számolt be arról, hogy szerdán 70 mianmari kórház egészségügyi személyzete lépett sztrájkba, tiltakozva a katonai puccs ellen. Az 54 milliós Mianmar az egyik leginkább koronavírus sújtotta ország a térségben, igaz, hivatalosan a járványnak 3100 igazolt halálos áldozata van.

AZ ENSZ főtitkára szerint elfogadhatatlan, ami január 31-én a délkelet-ázsiai országban történt. „Remélem, lehetséges megértetni Mianmar katonai vezetésével, hogy az ország így nem kormányozható, az előrehaladásnak nem ez a módja” – idézte Antonio Guterrest a BBC.

A választásokon hatalmát megerősítő Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) győzelme ellen azután lépett fel a hadsereg, hogy a katonai szárny által támogatott Szövetségi Szolidaritás és Fejlődés Pártjával (USDP) látványosan gyengén szerepelt. A Nobel-békedíjas – bár a rohingja népirtás elleni katonai fellépést igazolni igyekvő tevékenysége miatt nemzetközi reputációjából sokat veszítő – Aung Szan Szú Kjít és a vele szövetséges Vin Mjint államfőt február 15-ig vették őrizetbe, azóta egyikük sem adhatott jelet magáról.

Szerdán derült ki, hogy a mianmari rendőrség vádat emelt Aung Szan Szú Kjí ellen, mert megsértette az import-export törvényeket. A vádemelést azért kezdeményezték, mert Szú Kjí najpjidói otthonában illegálisan beszerzett és engedély nélkül használt kézi adóvevőket találtak egy razzia során. A rendőrség kérte a politikus őrizetben tartását február 15-ig, amit a bíróság jóvá is hagyott. A rendőrség Vin Mjint elnök ellen is vádat emelt a katasztrófavédelmi törvény megsértése miatt. Szú Kjí pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) szerdán közölte: több irodájában házkutatást tartottak. A kedden kezdődött razziák során dokumentumokat és számítógépeket koboztak el. Az NLD felszólította a hatóságokat, hogy fejezzék be a párt elleni, szerintük törvénytelen intézkedéseket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!