Lezárták a ranguni nemzetközi repülőteret

2021. február 2. – 09:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több száz képviselőt tartanak házi őrizetben a mianmari katonai puccs után.

Májusig lezárták a Mianmar legfőbb nemzetközi közlekedési pontjának számító ranguni repülőteret – közölte kedden a létesítmény üzemeltetője azután, hogy a délkelet-ázsiai országban a hadsereg előző nap puccsal átvette a hatalmat.

A hétfői katonai puccs után a mianmari parlament több száz tagját kedden is házi őrizetben tartották az ország fővárosában, Najpjidóban. A képviselők az itt lévő kormányzati lakásokban töltötték az éjszakát, írja az MTI.

Az egyik képviselő azt mondta: ő és mintegy 400 társa van ilyen helyzetben. Egymással ugyan beszélhetnek a létesítményen belül, telefonon is kapcsolatba léphetnek szavazókörzetükkel, de nem hagyhatják el a lakónegyedet. Az épülettömbön belül rendőrök, azon kívül katonák vannak.

Beszámolója szerint a politikusok, kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD), valamint más kisebb pártok tagjai álmatlanul töltötték az éjszakát attól tartva, hogy elhurcolják őket.

A hétfői hatalomátvételt a parlament ülése előtt néhány órával hajtotta végre a hadsereg. A katonaság szerint a lépésre azért volt szükség, mert a kormány nem reagált a katonaságnak a feltételezett választási csalásokkal kapcsolatos panaszaira. A hadsereg vezetése eltávolított 24 minisztert és helyettes tárcavezetőt, helyükre pedig 11 új minisztert neveztek ki. Bejelentették, hogy egy évig rendkívüli állapotot rendelnek el az ázsiai országban, ahol szabad és tisztességes választást tartanak, majd ezután átadják a hatalmat a győztes pártnak. A választások időpontját nem határozták meg.

Hétfőn őrizetbe vették az ország eddigi de facto vezetőjét, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjit és több társát. A hatalmat Min Aung Hlaing, a hadsereg főparancsnoka vette át.

A mianmari kormányzópárt kedden Aung Szan Szú Kji és társai elengedésére szólította fel a hadsereget. A Nemzeti Liga a Demokráciáért egyik tagja Facebook-oldalán tette közzé üzenetét, amelyben arra szólította fel a hadsereget, hogy tartsa tiszteletben a novemberi választások eredményét. Aung Szan Szú Kjí hétfőn a Facebookon, egy előre megírt közleményben azt hangsúlyozta: a katonai hatalomátvétel Mianmart ismét visszavezetné a korábbi diktatúrába.

A katonai vezetés az alkotmányra hivatkozva továbbra is fenntartja azt az állítását, hogy cselekedetei jogilag indokoltak. Állítása szerint ugyanis az alaptörvény lehetővé teszi, hogy nemzeti vészhelyzetben átvegyék az irányítást. Ez Szan Szú Kji pártjának szóvivője, valamint számos nemzetközi megfigyelő szerint egyenértékű a puccsal.

A délkelet-ázsiai országban november 8-án tartottak választásokat, amelyen az NLD 396 helyet szerzett meg a 476 fős parlamentben, a hadsereg támogatását élvező Szövetségi Szolidaritás és Fejlődés Pártja (USDP) mindössze 33 mandátumot kapott. Az országot 1962-től 2011-ig vezető katonaság az eredmények felülvizsgálatát követelte szabálytalanságokra hivatkozva, és már akkor sem zárta ki a puccs lehetőségét.

Mianmar legnagyobb aktivistacsoportja, a Ranguni Ifjúsági Hálózat kedden polgári engedetlenségi mozgalmat indított. A szervezet egyik képviselője a Twitteren azt írta: orvosok hasonló kampányba kezdtek az ország második legnépesebb városának számító Mandalaj egyik kórházában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!