Éles lőszerrel lőtt a tüntető tömegbe a mianmari rendőrség

2021. február 9. – 14:12

frissítve

Éles lőszerrel lőtt a tüntető tömegbe a mianmari rendőrség
Vízágyús oszlatás Myanmarban 2020. január 9-én – Fotó: Stringer / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Éles lőszerrel lőtt a tüntető tömegbe a mianmari rendőrség kedden, egy tiltakozó válságos állapotban van – írja az MTI egészségügyi forrásokra hivatkozva. A meglőtt tüntető egy húszas éveiben járó nő, aki a fővárosban, Najpjidóban tiltakozott a katonai puccs ellen. A nőt a fején érte találat, egy orvos szerint kritikus az állapota, írja a Reuters.

A rendőrség éles lőszert, gumilövedéket, vízágyút és könnygázt is bevetett a tüntetők ellen.

Egy férfi a mellkasán sérült meg, de az ő állapota nem életveszélyes. Egyelőre nem világos, hogy éles lőszer találta-e el, vagy gumilövedék – mondta az őt kezelő orvos a Reutersnek. Szemtanúk szerint a rendőrök éles lőszerrel többször is a levegőbe lőttek, így próbálva meg szétoszlatni a fővárosban, Najpjidóban tiltakozó tömeget. Ezután vízágyukat is bevetettek a tüntetés feloszlatására, mire a tiltakozók köveket dobáltak a rendőrök felé.

A mianmariak negyedik napja vonulnak utcára, hogy tiltakozzanak a múlt heti államcsíny ellen. A megmozdulások során több tucat embert előállítottak, és sokan megsebesültek. A több ezer ember azért tüntet az ország fővárosában, Nepjidában, hogy bocsássák szabadon Aung Szan Szú Kjí Nobel-díjas politikust, akit a hadsereg házi őrizetben tart. Rajta kívül a Nemzeti Liga a Demokráciáért Párt (NLD) magas rangú vezetőit, köztük Vin Mjint elnököt is házi őrizetbe vették. A mianmari rendőrség hétfőn figyelmeztette a tömeget, hogy hagyjanak fel a demonstrációval, különben erőszakot fognak alkalmazni.

A rendőri vízágyúzásban megsérült tüntetőt látnak el Mandalay-ban 2021. február 9-én – Fotó: STR / AFP
A rendőri vízágyúzásban megsérült tüntetőt látnak el Mandalay-ban 2021. február 9-én – Fotó: STR / AFP

A tüntetések azután kezdődtek, hogy a múlt héten a hadsereg választási csalásra hivatkozva katonai puccsot hajtott végre. Emellett egy évre szóló szükségállapotot rendeltek el, a hatalmat pedig Min Aung Hlaing, a sereg főparancsnoka vette át. A további tüntetéseket megakadályozandó, a hadsereg szombaton lekapcsolta az internetet az országban, ám ez sem bizonyult elégnek, péntek óta folyamatosak a demonstrációk. Az mianmari puccs hátteréről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

Hétfőn először szólalt meg nyilvánosan a mianmari puccsot levezénylő katonai vezető, Min Aung Hlaing. arról beszélt, hogy „egy igazi és fegyelmezett demokráciát” fognak kialakítani. Megint arról beszélt, hogy a hadsereg szerint csalás történt a tavaly novemberi választásokon, amin nagy győzelmet arattak a demokráciapárti erők. A választási bizottság korábban jelezte, hogy semmilyen bizonyíték nem volt kiterjedt csalásra. A tábornok most azt mondta, hogy új választásokat tartanak majd, és azt ígérte, hogy átadják a hatalmat a győztesnek. Azt mondta, hogy a szavazást majd egy „megreformált” választási bizottság felügyeli.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!