Tényleg lekapcsolta az internetet a katonaság Mianmarban

2021. február 6. – 13:28

Másolás

Vágólapra másolva

Elérhetetlenné tette a katonaság az internetet szombaton Mianmarban, miután a Guardian tudósítása szerint Yangonban több ezren követelték a puccs lezárását, és Aun Szan Szu Kjimegválasztott kormányfő szabadon engedését.

A hadsereg még hétfőn vette át a hatalmat, azóta a pénteken kezdődött volt a legjelentősebb demonstráció az puccsal szemben. A tüntetők közül sokan pirosba öltöztek, ami a hivatalos színe Aung Szan Szu Kji pártjának, Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) pártnak, amely tavaly november 8-án megnyerte a választásokat, de emögött sokan csalást sejtettek. Rangunban a diákok vörös szalagokat tűztek ki magukra – a vörös ugyanis a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt színe is. A hallgatókon kívül a tanárok, az egészségügyben és a közigazgatásban dolgozók is szerveztek kisebb tiltakozásokat, és sokan kezdték el hordani a vörös szalagot munka közben is. Az aktivisták a közösségi oldalakon szólítottak fel mindenkit, hogy csatlakozzanak a tüntetéshez, csakhogy az internetet leállították a komplett országban. A legtöbb helyen a mobilnet és a wifi sem működött.

Mianmar eddigi kvázi vezetőjét, Aung Szan Szú Kjit és az NLD képviselőit hétfő óta tartja házi őrizetben a hadsereg, miután az új parlament első ülése előtt a katonák puccsot hajtottak végre az országban. Szerdán derült ki, hogy a mianmari rendőrség vádat emelt Szú Kji ellen, mert megsértette az import-export törvényeket – 10 darab walkie-talkie behozatalával. Bár a hangulat az országban továbbra is nyugodt, még mindig nagy a bizonytalanság – az engedetlenségi mozgalmak szervezése miatt viszont a Facebook ideiglenes felfüggesztése is szóba került. Sőt, magyar idő szerint péntek délutánra már a Facebook ideiglenes felfüggesztésére szólította fel a mianmari közlekedési és hírközlési minisztérium a helyi szolgáltatókat.

A tárca vasárnapig kérte az oldal felfüggesztését azzal az indokkal, hogy az ott megjelenő tartalmak növelik a bizonytalanságot az országban.

Noha a szolgáltatók hivatalosan nem kommentálták a felszólítást, a Facebook egyik szóvivője nem sokkal később újságíróknak azt mondta, valóban akadozást észleltek a szolgáltatásban, egyúttal felszólították a mianmari hatóságokat, állítsák vissza az oldalt.

A hétfői katonai hatalomátvételről és Mianmar helyzetéről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!