Meghalt a fiatal mianmari nő, akit a múlt heti tüntetésen lőttek fejbe

2021. február 19. – 09:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Meghalt az a 20 éves mianmari nő, akit múlt héten lőttek fejbe a katonai puccs elleni tüntetésen, amikor a rendőrség megpróbálta szétoszlatni a tömeget – erősítette meg a nő testvére a Reutersnek.

A huszadik életévét nemrég betöltő Mia Thuate Thuate Khaingot a fővárosban, Najpjidóban tartott február 9-i demonstráción lőtték meg, az orvosok szerint éles lőszerrel. A kórházban még napokig kezelték, de nem tudták megmenteni az életét. Ő az első tüntető, aki életét vesztette azóta, hogy a hadsereg február 1-jén átvette a hatalmat az országban. A kórház tisztviselője péntek délelőtt erősítette meg a halálhírét.

Bátyja a Reutersnek csak annyit tudott mondani, hogy nagyon szomorú. Korábban azt nyilatkozta, hogy bár a családja támogatja a tiltakozásokat, de a húgát arra kérték, ne menjen el a tüntetésre, mert tartottak az erőszaktól. „De ragaszkodott ehhez. Ott akart lenni, nem tudtam ebben megakadályozni” – mondta a nő testvére, Je Htut Aung.

Mianmarban csütörtökön is folytatódtak a tiltakozások, ám a korábbiaknál már kevesebben vettek részt ezeken. Tüntetések voltak az ország legnagyobb városában, Rangunban, valamint Najpjidóban, Mandalajban és a turisták által kedvelt Baganban. Helyi hírek szerint sokan újabb módszerekhez folyamodtak, egyesek például forgalomlassítással támogatják a mozgalmat, akadályozva így a rendőrséget, hogy gyorsan a tüntetések helyszínére érkezzen, illetve megnehezítve az emberek munkába járását, írja az MTI.

A Guardian beszámolója szerint pénteken Rangunban mintegy kétezer tüntető van az utcákon, akik a Sule Pagoda körül és az Economic Bank épülete előtt demonstrálnak. A bankkal szemben, egy keskeny utcában három teherautónyi katona várakozik. „A rendőrök félnek tőlünk. Nem akarják, hogy gyülekezzünk és énekeljünk, de mi ezt békésen folytatjuk” – mondta a tiltakozás szervezője.

A mianmari hadsereg február 1-jén hajtott végre katonai puccsot, mert szerintük elcsalták a novemberi választást az országban – amelyet toronymagasan nyert meg a demokráciapárti Aung Szan Szú Kjí. Egy évre szóló szükségállapotot rendeltek el, a puccs után pár nappal országszerte indult el polgári engedetlenségi mozgalom. Miközben a hadsereg a tiltakozások miatt törvénybe iktatná az internet cenzúrázását, Joe Biden amerikai elnök szankciókat ígért a katonai puccs szervezői ellen. Részletesen ebben a cikkben írtunk a puccs hátteréről.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!