Polgári pert indítottak Donald Trump ellen egy Ku-Klux-Klan-ellenes törvény alapján

2021. február 16. – 17:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bennie Thompson demokrata párti képviselő, a belbiztonsági bizottság elnöke polgári pert indított az Egyesült Államok volt elnöke, Donald Trump, valamint ügyvédje, Rudy Giuliani ellen. Mississippi állam képviselője azzal vádolja Trumpot és Giulianit, hogy összeesküdtek az olyan alt-right és szélsőjobboldali csoportokkal, mint a Proud Boys és az Oath Keepers, akiket felbujtottak, hogy január 6-án ostromolják meg a washingtoni Capitoliumot.

Az Egyesült Államokban ez az első polgári per, amit a volt elnök ellen indítottak a január 6-i események miatt. Korábban a képviselőház azzal vádolta meg Trumpot, hogy a hívei az ő felbujtására ostromolták meg a Capitoliumot, ami aztán öt ember halálához vezetett. Február 13-án a szenátus azonban felmentette Trumpot az ellene indított alkotmányos vádeljárásban.

Ha Thompson polgári keresete előrehalad a szövetségi bíróságon, akkor olyan bizonyítékok is előkerülhetnek Trump esetleges felelősségéről, amelyeket a szenátusi tárgyalás során nem tártak fel. A demokrata képviselő szerint az elnök és ügyvédje a Twitter-üzeneteikkel mobilizálták a támogatóikat, és arra biztatták őket, hogy akadályozzák meg abban a kongresszust, hogy hivatalosan is elfogadják a 2020-as elnökválasztás eredményét.

A polgári per azt a polgárháború után elfogadott, de eddig alig hivatkozott szövetségi törvényt idézi, amelyet még a Ku-Klux-Klan ellen hoztak. Ez a törvény lehetővé teszi polgári keresetek indítását olyan személyek ellen, akik „erőszakot, megfélemlítést vagy fenyegetést” alkalmaznak, hogy így akadályozzák meg, hogy valaki ellássa a hivatali feladatait. Thompson keresetét az NAACP (Nemzeti Társaság a Színes Bőrű Emberek Előrejutásáért) nevű szervezet is támogatja. (CNN)

Frissítés: A Fehér Ház kedden közölte, támogatják a január 6-i zavargások kivizsgálásával foglalkozó bizottság felállítását. Nancy Pelosi, az Egyesült Államok házelnöke hétfőn azt mondta, hogy a törvényhozók külső, független bizottságot hoznak létre, hogy kivizsgálják a Capitolium elleni ostrom részleteit. (Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!