Letartóztatták a hírhedt Trump-párti szélsőjobboldali szervezet vezetőjét

2021. január 5. – 10:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nappal a Donald Trumpért szervezett washingtoni tüntetés előtt letartóztatták a Proud Boys nevű szélsőjobboldali szervezet vezetőjét, Enrique Tarriót. A Proud Boys rendszeres résztvevője a Trump-párti tüntetéseknek, ezeken nem egyszer golyóálló mellényben jelentek meg a szervezet tagjai. Nem mindegyik tüntetés zajlott le békésen; volt, hogy a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel.

A szerdára tervezett tüntetés főszervezője a Woman for America First nevű trumpista szervezet, amely több lockdown-ellenes tüntetést rendezett a koronavírus-járvány idején. (A szintén Trumpot támogató Boogaloo nevű milicista csoportról ebben a cikkünkben írunk.)

Tarriót azért tartóztatták le, mert még december közepén egy hasonló megmozdulás alkalmával az egyik Washington állambeli fekete közösség templomáról letépett egy Black Lives Matter-transzparenst. Az FBI és a rendőrség közlése szerint potenciális gyűlölet-bűncselekményként kezelik az ügyet. Amikor hétfőn letartóztatták, a helyi rendőrök két tölténytárat is találtak Tarriónál, amivel megsértette Columbia kerület fegyverviselési szabályait, és ezért eljárás indult ellene.

A Proud Boys vezetője, Enrique Tarrio (balra) – Fotó: John Rudoff / AFP
A Proud Boys vezetője, Enrique Tarrio (balra) – Fotó: John Rudoff / AFP

Szerdán ül össze az amerikai kongresszus két háza, hogy jóváhagyják az elektori szavazatokat és hitelesítsék Joe Biden győzelmét az amerikai elnökválasztáson. Ezért szerveznek erre a napra tüntetést Trump szimpatizánsai, szerintük Joe Biden csalással nyerte meg az elnökválasztást. Az eseményen felszólal majd Trump több korábbi munkatársa, például a híres/hírhedt republikánus kampányguru és bajkeverő Roger Stone is, akiről pár éve egy érdekes dokumentumfilm is készült.

A leköszönő elnök is részvételre buzdította híveit. A Twitteren megosztott videója szerint ez az esemény lehet a legnagyobb az amerikai főváros történetében, a demonstrálók pedig azt fogják követelni, hogy a kongresszus fordítsa meg az eredményt több államban.

A következő napok megmozdulásai miatt Washingtonban mozgósították a nemzeti gárdát. Muriel Bowser polgármester kérte, hogy erősítsék meg a helyi rendőrséget, illetve felszólította a város lakóit, hogy a tüntetések alatt kerüljék el a belvárost. A washingtoni rendőrkapitány arról beszélt hétfőn, hogy valószínűleg több tüntető felfegyverkezve érkezik majd a városba. (Guardian)

Ha a Telex legfrissebb híreit akarja látni, kattintson ide!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!