Lemondásával tiltakozott egy orosz rendőrtiszt Navalnij elítélése miatt

2021. február 04. – 07:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Rendőrként sosem az érdekelt, kinek az oldalán van az erő, hanem, hogy kinél van az igazság. Ezt a ítéletet nem nevezhetem igazságszolgáltatásnak” – mondta videóbejegyzésében egy orosz rendőr főhadnagy Alekszej Navalnij elítélése ellen tiltakozva, majd közölte: leszerel a rendőrségtől. „Ma minden fekete és fehér lett” – jelentette ki az ivanovói Szergej Rimszkij a Newsru.com szerint. Ő már a második rendőrtiszt, aki videóüzenetben kifejezetten a Navalnij elleni hatósági fellépés miatt távozik a rendőrség kötelékéből.

Mint mondta,

„a hatalom látványosan a törvénytelenség útjára lépett egyértelműen politikai elnyomással élve. Sajnos, elértük azt a pontot, amikor az ember már nem maradhat közömbös.”

Január 24-én Ruszlan Agibalov rendőr őrnagy szerelt le – akkor még nem Navalnij három és fél éves börtönbüntetésének kiszabása miatt, hanem az ellenzéki politikus őrizetbe vétele, majd az ennek hatására kitört tüntetések elleni kemény rendőri fellépés ellen tiltakozva. (Akkor 3500, egy héttel később ötezer embert állítottak elő országszerte. Navalnij keddi elítélése miatt újabb tiltakozások voltak, 1400 embert állítottak elő.

A történtek egyértelművé tették, hogy a novicsokos mérgezést is túlélt, 44 éves politikus az ellenzék első számú vezetőjévé lépett elő, aki főként az általa vezetett Korrupcióellenes Alap (FBK) állami vezetőket leleplező anyagainak bemutatásával vált széles körben ismertté. Legutóbb Vlagyimir Putyin orosz elnök Fekete-tenger partján lévő, egymilliárd dolláros villáját mutatta be.