Törvénybe iktatnák, hogy soha nem nevezhetnek el Donald Trumpról szövetségi intézményt

2021. január 11. – 10:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy texasi képviselő olyan törvénytervezetet készül benyújtani, ami megakadályozza, hogy bármilyen szövetségi intézmény épületét vagy tulajdonát Donald Trumpról nevezzék el.

A a tervezet kidolgozója, Joaquin Castro szerint Trump lázadást szított, amiben a legszentebb szövetségi intézményt támadták meg, ezért aztán „Donald Trump soha nem váltak a jövő generációjának konföderációs szimbólumává”.

Közben vasárnap Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke bejelentette, hogy a ház elindítja az impeachment eljárást Trump ellen, ha Mike Pence alelnök nem váltja le őt. A CNN szerint a képviselőház első körben, hétfő reggel megpróbál ellenszavazat nélküli egyetértésben átvinni egy határozatot, amely felszólítja Pence-et és a Trump-kormányt az alkotmány 25. kiegészítésének alkalmazására, azaz a leváltásra. Ha a határozatot nem sikerül egyhangúlag megszavaztatni, márpedig a republikánusok miatt feltehetően nem fog, akkor normál szavazásra bocsátják majd a képviselőházban kedden. A határozat szövege szerint Pence-nek 24 órán belül lépnie kell majd, mert ha nem, akkor a ház szavazna majd az impeachment elindításáról.

Kérdés, mindez mennyire szimbolikus: az impeachmentet a szenátusnak is meg kellene szavaznia, amely viszont január 19. előtt nem ülésezik. Bident viszont 20-án beiktatják. Tény azonban, hogy a szenátus szavazhat úgy is, hogy Trumpot eltiltja attól, hogy valaha kormányzati posztot viseljen.

Az egész ügy kiindulópontja, hogy szerda este Trump több száz híve megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte és arra buzdította őket, hogy menjenek a Capitoliumhoz.

A zavargásokban meghalt egy, a Capitoliumot védő 42 éves rendőr – róla itt írtunk hosszabban – és a támadók soraiból egy 35 éves, Trump- és összeesküvés-hívő nő (róla pedig itt olvashatnak bővebben).

Steven Sund, a Capitolium rendőrségének vezetője szerint kongresszusi biztonsági tisztségviselők megakadályozták, hogy segítséget kérjen a Nemzeti Gárdától a Capitolium ostromakor. Sund szerint hírszerzési információkból sejteni lehetett, hogy a korábbiaknál sokkal nagyobb tüntetésre kell számítani, felettesei mégsem engedték, írja az MTI. Közben az amerikai Védelmi Minisztérium szerint a Pentagon kapcsolatban állt a capitoliumi rendőrséggel, de azt mondták nekik, nem lesz szükség a Nemzeti Gárda támogatására.

A rendőrfőnök szerint viszont kérelmét állítólag hatszor utasították el vagy késleltették, annak ellenére, hogy Sund többször mondta, hogy ijesztő a helyzet. Sund január 16-án távozik a posztjáról.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!