Fűthető sátrakat állítottak fel Sziszekben a földrengésben megsérült kórház mellett

2020. december 31. – 13:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Petrinja és Sziszek városán kívül 86 kisebb településen is súlyos károkat okozott a hétfői és keddi földrengés Horvátországban. A térségben 3500 ház sérült meg, sokan harmadik éjszaka fedél nélkül vannak – derült ki az N1 horvát hírcsatorna csütörtöki helyszíni beszámolójából.

A hétfői 5,2-es magnitúdójú előrengést kedden 6,3-as erősségű főrengés követte, de

az elmúlt 72 órában több mint 80 földmozgást mért a horvát szeizmológiai szolgálat, melyek közül több meghaladta a 4-es erősséget.

Az N1 riportja szerint már azok sem mernek otthonaikba visszatérni, akiknek alig sérült meg a házuk. Vannak olyan kisebb települések is, ahol minden ház megsérült, és veszélyes bennük tartózkodni, ám sokan nem akarják elhagyni otthonukat, mert háziállatokat tartanak. Számukra mobil házakat építenének.

Sokan továbbra is az autóikban alszanak, többeket a petrinjai kaszárnyában vagy a sziszeki sportcsarnokban helyeztek el. Mindenki a konténereket és lakókocsikat várja – mondta egy lakos a riporternek. A kormány konténereket és száz lakókocsit ígért a térségnek, amelyekből csütörtökön húsz érkezett meg Glinába. Civil szervezésben, magánadományokból szerdán még 25 lakókocsi érkezett oda.

Több helyen még mindig nincs áram és fűtés. Sziszekben fűthető sátrakat állítottak fel a földrengésben megsérült kórház mellett, de sok iskolát és óvodát is teljesen újjá kell majd építeni.

Tartós élelmiszereket pakolnak egy sátorban a horvátországi Petrinjaban 2020. december 29-én. – Fotó: Bődey János / Telex
Tartós élelmiszereket pakolnak egy sátorban a horvátországi Petrinjaban 2020. december 29-én. – Fotó: Bődey János / Telex

Szerdán meglátogatta a térséget Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos, és az Európai Unió segítségét ígérte. Zágráb kedden aktiválta az unió polgári védelmi mechanizmusát. Magyarországgal együtt tizennégy tagállam és Törökország ajánlotta fel azonnali segítségét: ágyakat, sátrakat, hálózsákokat, melegítésére és világításra szolgáló berendezést és konténereket küldtek Horvátországba – írja az MTI.

Szlovénia szerdán este újraindította a krskói atomerőművet, amelyet elővigyázatosságból állított le még kedden. A keddi földrengésben heten meghaltak, és többen megsérültek. A kormány január 2-ra nemzeti gyásznapot hirdetett.

Az elmúlt napokban több helyszíni riporttal is jelentkeztek tudósítóink:

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!