Felfüggesztették Deutsch Tamás jogait a Néppártban

2020. december 16. – 22:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

133 igen és 6 nem szavazat mellett döntött szerdán Deutsch Tamás jogfosztásáról az Európai Néppárt – értesült az EUrologus. Korábban mintegy 40 képviselő Deutsch kizárását kezdeményezte a Néppárt frakciójából.

A fideszes politikust nem zárták ki az EPP európai parlamenti frakciójából szerda este, az erről szóló döntést elhalasztották, viszont a most változatlan formában elfogadott határozattal azonnali hatállyal megvonták a frakciótagsághoz fűződő összes jogosultságát. Deutsch így mostantól:

  • nem szólalhat fel a képviselőcsoport nevében az EP plenáris ülésén,
  • nem dolgozhat egyes ügyek előadójaként vagy árnyékelőadójaként,
  • nem tölthet be tisztséget az EP-ben, ami esetében elsősorban a Költségvetési és Ellenőrzési Bizottság alelnöki mandátumát jelenti.

A politikus Facebookján reagált a történtekre, azt írja, ő szereti az Európai Néppártot, majd bevet egy tekintélyt parancsolóan hosszú aláírást, és a védjegyévé vált „ennyi”-vel zárja a bejegyzést:

Frissítés: Deutsch Tamás az ülés után Brüsszelben magyar újságíróknak azt mondta, a frakció elnöksége már az ülés előtt döntött arról, hogy nem veszi naprendjére az kizárásra irányuló szavazást, írja az MTI. Azt is elmondta, hogy az ülésen és azt megelőzően hat alkalommal, a lehető legszélesebb nyilvánosság előtt kért bocsánatot a magukat megsértettnek érző képviselőtársaitól. Hangsúlyozta: a néppárt ellenfeleinek és rosszakaróinak előzetes reményeivel ellentétben a frakciótanácskozás nyugodt, higgadt és józan hangnemben zajlott.

„A kiegyensúlyozott eszmecsere ismételten megmutatta, hogy az Európai Néppártban a koronavírus-járvány idején is a józan ész győzedelmeskedik, ugyanis a pártcsaládon belüli ilyen időszakban nincs helye a véleménykülönbségeket erősítő politikai vitáknak” – mondta Deutsch, aki szerint a magyar néppárti képviselők tudomásul veszik a frakció döntését, és készek követni az abban foglaltakat.

Azzal összefüggésben, hogy a határozat felszólította a néppártot, hozzon végleges döntést a Fidesz tagságáról, Deutsch azt mondta, a magyar delegáció tagjai pozitív fejleményként értékelik a határozott fellépést, ugyanis maguk is régóta szorgalmazzák ezt. Emlékeztetett, hogy az EPP politikai közgyűlése 2019 márciusában a néppárt elnöksége és a Fidesz megegyezése alapján döntött a Fidesz tagságának felfüggesztéséről a párt kritikus álláspontja és a pártcsalád alapvető értékeinek megsértése miatt.

„A néppárt illetékesei levették az asztalukról és azóta fiókukban tartják az ügyet. A magyar képviselők érdemi egyeztetést szorgalmaznak a ”komoly politikai, stratégiai véleménykülönbségeket jelentő kérdésekben„, hogy a Fidesz és a néppárt is dönteni tudjon arról, közösen kívánják-e folytatni politikai pályafutásukat, vagy az eddigi együttműködésük megváltoztatása mellett döntenek” – mondta Deutsch Tamás.

Az ügy előzménye, hogy Deutsch egy nyilatkozatában a Gestapóval és az ÁVH-val állította párhuzamba az EPP frakcióvezetője, Manfred Weber érvelését, mire 40 képviselő az EPP-ből történő kizárását kezdeményezte. Az EPP határozatának hátteréről itt írtunk bővebben, arról pedig, hogy milyen hatással lehet a történet a Fidesz és Néppárt elhúzódó ellentétére, itt olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!