Az EPP mégsem szavazna Deutsch kizárásáról, de a Fidesz státuszáról mielőbb dönteni akar

2020. december 16. – 15:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy sejthető volt, az Európai Néppárt (EPP) egyelőre mégis elkerüli a szerda estére tervezett szavazást Deutsch Tamás kizárásáról. Az EPP nyilvánosságra került határozattervezete azonban nem jelenti azt, hogy Deutsch számára nincs következménye annak, hogy egy nyilatkozatában a Gestapóval és az ÁVH-val állította párhuzamba az EPP frakcióvezetője, Manfred Weber érvelését és azt sem, hogy ezzel fordulat állt volna be az EPP és a másfél éve felfüggesztett tagként számon tartott Fidesz viszonyában.

A határozattervezet szerint Deutschot lényegében felfüggesztik az EPP Európai Parlamentben lévő frakciójában, azonnali hatállyal megvonják tőle a jogot, hogy a frakció nevében felszólaljon az EP-ben. EPP kijelenti azt is, hogy a frakció megbízásából Deutsch semmiféle tisztségre nem jelölhető, amíg további döntés nem születik – derült ki Matthias Kolb Twitter-bejegyzéséből.

A tervezet kimondja, hogy az Osztrák Néppárt képviselői csoportját vezető Othmar Karas javaslata Deutsch kizárására továbbra is „az asztalon marad”. (Karast kerestük telefonon, egyelőre nem volt elérhető. Előző napi várakozásáról és bővebben a helyzetről ebben a cikkünkben olvashat.)

Az EPP külön kitér a Fidesszel való viszonyára is – miután világos, hogy Deutsch ügye nem elválasztható a magyar kormánypárt EU-val kapcsolatos retorikájától, a jogállamiságot érintő költségvetési vitától és az EPP-vel való konfliktusától.

Az EPP egyértelműen üzent a Fidesznek azzal, hogy a tervezet kimondja: az EPP kiáll a jogállamisági mechanizmus mellett – tehát fenntartja, hogy a jogállamiság feltételének teljesülnie kell az EU-s források tagállamokba irányuló kifizetéséhez. A jogállamisági feltétel rögzítése az EPP szerint olyan történelmi siker, amelyre a pártcsaládnak büszkének kell lennie.

Ebből következik a tervezet folytatása, amely lényegében kimondja, hogy Deutsch ügyének parkolópályára helyezése nem jelenti, hogy a Fidesz ügye rendeződött volna: eszerint ugyanis a Fidesznek mielőbb állást kell foglalnia, hogy elfogadja azokat az alapvető értékeket, amelyeket az EPP képvisel, vagy le kell vonnia a megfelelő következtetést.

Nem hagyja azonban kizárólag a Fideszre a szakítás jogát: A tervezet záró bekezdése szerint az EPP-nek mielőbb döntenie kell a Fidesz tagságáról, amint azt a járványügyi helyzet lehetővé teszi.

A Telex legfrissebb híreit itt találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!