Ez lehet az egyik legfontosabb alelnökjelölti vita

2020. október 7. – 20:25

frissítve

Ez lehet az egyik legfontosabb alelnökjelölti vita

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolc nappal azután, hogy Donald Trump amerikai elnök és demokrata kihívója, Joe Biden elnökjelölti vita helyett valóságos iszapbirkózást rendezett, összecsapnak az alelnökjelöltjeik is. Mike Pence alelnök és Kamala Harris kaliforniai szenátor vitáját magyar idő szerint csütörtök hajnalban rendezik a Utah-i Egyetem kampuszán. A vita moderátora Susan Page, az Egyesült Államok egyik legolvasottabb napilapja, a USA Today washingtoni irodájának vezetője lesz. Ő az első nem televíziós újságíró 1976 óta, aki elnökjelölti vagy alelnökjelölti vitát vezet.

Ide kattintva olvashatóak a Telex legfrissebb hírei.

Az alelnökjelöltek személyisége alapján az várható, hogy a csütörtök hajnali vita egy fokkal kulturáltabb hangnemben fog zajlani, mint az előző heti. A vita egyik központi témája minden bizonnyal a koronavírus-járvány lesz, több okból is. Az egyik, hogy Pence a koronavírus-munkacsoport vezetője, tehát ő a felelős az USA koronavírus-ellenes intézkedéseiért. Harris minden bizonnyal az alelnököt (illetve Trumpot) fogja hibáztatni a járvány kezelése miatt. Több mint 7,5 millió amerikai kapta el a vírust, amivel összefüggésben már több mint 215 ezren haltak meg az Egyesült Államokban.

A másik ok, hogy Donald Trumpról pénteken kiderült, hogy fertőzött, azóta pedig legalább húsz embernek lett pozitív a tesztje az elnök környezetéből. Köztük van a first lady, Kayleigh McEnany fehér házi szóvivő, Stephen Miller, aki az elnök egyik főtanácsadója, beszédírója és bevándorlóellenes kampányának kitervelője, Bill Stepien, a Trump-kampány vezetője, Kellyanne Conway, aki szintén Trump főtanácsadói közé tartozott augusztus végéig, valamint három republikánus szenátor, Chris Christie New Jersey-i kormányzó és egy admirális is.

Többségük részt vett azon a Fehér Ház Rózsakertjében szeptember 26-án tartott fogadáson, melyen az elnök a republikánus elit jelenlétében bejelentette, hogy az ultrakonzervatív Amy Coney Barrettet jelöli az elhunyt liberális főbíró, Ruth Bader Ginsburg megüresedett helyére. Az eseményről készült felvételeken az látszik, hogy alig volt valaki, aki maszkot viselt a résztvevők közül, és egyáltalán nem tartották egymástól a biztonságos távolságot.

Az eseményen Mike Pence is részt vett, ám az összes azóta végzett koronavírusteszt eredménye negatív lett. Ennek ellenére

az alelnökjelölti vitán elővigyázatosságból dupla plexifal fogja elválasztani az egymástól 3,5 méterre ülő jelölteket.

Ezt a demokraták kérvényezték a tucatnyi fehér házi pozitív teszt miatt. Pence-ék első reakciója az volt, hogy Harris hozzon magával plexifalat, ha akar. Keddre végül beletörődtek, hogy a szervezők az ő asztala mellé is plexifalat tesznek.

Kamala Harris kaliforniai szenátor és Mike Pence alelnök.Fotó: Robyn Beck / AFP
Kamala Harris kaliforniai szenátor és Mike Pence alelnök.Fotó: Robyn Beck / AFP

Pence utoljára nyolc napja találkozott az elnökkel. Trumpot péntek délután, orvosa szerint enyhe tünetekkel, elővigyázatosságból kórházba szállították. Három éjszakát töltött a Walter Reed kórházban, ahol számos kísérleti kezelést kapott, és hétfőn este vissza is tért a Fehér Házba. A vírusból viszont egyelőre még nem gyógyult ki, és az amerikai sajtóban megjelenő források szerint korábban rosszabb állapotban lehetett, mint amit nyilvánosan kommunikáltak orvosai. Trumpot a Fehér Házban kezelik tovább, a legfrissebb hír, hogy orvosa szerint az elnök egy napja tünetmentes, láza pedig már négy napja nincs. Trump állapotáról bővebben itt írtunk >>>

Az alelnökjelölti vitákat általában jelentősen kevesebben követik, mint az elnökjelölti vitákat, ezúttal azonban több okból is a szokásosnál fontosabb lehet. Egyrészt Trump koronavírus-fertőzése miatt nem tudni, pontosan hogyan tud részt venni majd a november 3-i elnökválasztásig hátralévő kampányban, és az is bizonytalan egyelőre, hogy az október 15-re és 22-re tervezett két elnökjelölti vitát meg lehet-e majd rendezni.

Az elnökjelöltek életkora is hozzájárul az alelnökjelölti vita fontosságához. Az elnök 74, Biden pedig 77 éves jelenleg. Utóbbi ezzel a valaha volt legidősebb elnökjelölt. Az eddigi legidősebb elnök, Ronald Reagan második ciklusa végén érte el ezt az életkort. Biden 86 éves lenne egy esetleges második ciklus végére, és már azt is belengette, hogy ha nyer, csak egy ciklust vállal, így Harrisnek komoly esélye nyílhat az elnökjelöltség és akár az elnökség megszerzésére is négy év múlva. Emiatt pedig a csütörtök hajnali vita komoly megmérettetés lesz számára.

A koronavírus-helyzet mellett a vita során a két jelölt valószínűleg például a melegházasság és az abortusz ellenzése, illetve támogatása mentén is támadni fogja egymást.

Biden kevesebb mint négy héttel a november 3-i választások előtt 9,4 százalékkal vezet országosan a felmérések szerint, de ennél fontosabb, hogy a csatatérállamokban is jobban áll. A FiveThirtyEight mértékadó előrejelzése szerint a volt alelnöknek 83 százalék az esélye a választás megnyerésére. A demokratáknak ezen felül komoly esélyük van arra, hogy a képviselőházat (94 százalék) és az elmúlt hat évben a republikánusok által kontrollált szenátust (67 százalék) is behúzzák novemberben.

A hajnali háromtól fél ötig tartó vitát többek között az ABC, a CBS, a CNN, a Fox News és az NBC YouTube-csatornáján lehet követni. A vitáról reggelre a Telexen is beszámolunk majd.

(Borítókép: Kamala Harris demokrata alelnökjelölt és férje Douglas Emhoff, Mike Pence alelnök és felesége Karen Pence jelennek meg a színpadon az alelnöki vitán 2020. október 7-én. Fotó: Justin Sullivan / Getty / AFP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!