A kínai turistáknak maszkviselést, a kormányoknak negatív teszt előírását javasolják az EU tisztviselői

2023. január 5. – 09:35

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán tartottak megbeszélést az Európai Unió egészségügyi kormánytisztviselői a Kínában megugró Covid-fertőzésekre adandó összehangolt válaszlépésekről. Bár ajánlásokban megállapodtak, ezek egyelőre egyik tagállamra nézve sem kötelezők – írja a Politico az EU soros svéd elnökségének közleménye alapján.

Az elmúlt időszakban több európai ország (köztük a nem EU-tag Egyesült Királyság, valamint Olaszország, Spanyolország és Franciaország) kötelezővé tette a Kínából érkező utasok szűrését a reptereken, a belga hatóságok pedig (bár a tesztelést egyelőre nem írják elő) vizsgálni fogják a Kínából érkező repülők szennyvizét. Több uniós tagállam viszont, köztük Magyarország is, azon az állásponton van, hogy erre egyelőre nincs szükség.

Kínában azután robbant be ismét a koronavírus-járvány, hogy ősszel két és fél év után enyhíteni kezdték a szigorú kijárási korlátozásokat. A vírus azonnal terjedni kezdett az alacsonyan átoltott kínai lakosságban, és mostanra több millió fertőzött lehet (egyes jelentések szerint annyian halnak meg az új hullámban, hogy a krematóriumok nem bírnak a holttestekkel). Ennek ellenére eltörölték az országba érkezőkre vonatkozó karanténszabályt, illetve feloldották a repülőjáratok számának korlátozását is, január 8-tól pedig ismét igényelhetnek útlevelet a külföldi utazást tervező kínaiak. A külföldre utazó kínaiak száma viszont már most drasztikusan megnőtt.

Az EU egészségügyi tisztviselői a szerdai tárgyaláson továbbra sem tudtak megállapodni összehangolt válaszlépésekről, csupán ajánlásokat fogalmaztak meg.

A tisztviselők az alábbi, egyelőre önkéntes jellegű intézkedésekről döntöttek:

  • A Kínába tartó és onnan induló járatokon utazóknak javasolják, hogy viseljenek jó minőségű arcmaszkot, és tanácsokat is adnak az utazóknak a higiéniai és egészségügyi intézkedésekről.
  • „Erősen ajánlják” az uniós kormányoknak, hogy kérjenek legalább kétnapos negatív tesztet a Kínából beutazóktól,
  • de az utasok véletlenszerű tesztelését,
  • és a pozitív minták elemzését is javasolják.
  • A javaslatok között szerepel a repterek és repülőgépek szennyvizének elemzése is.

Az intézkedések végrehajtásával a kormányok Kína „megtorlását” is kockáztathatják, az ország ugyanis január elején közölte: bármilyen korlátozás „elfogadhatatlan”, és „ellenintézkedéseket” vonhat maga után. Bár egyelőre nincs tudományos konszenzus arról, hogy a fentiekhez hasonló intézkedések csökkentenék-e annak kockázatát, hogy egy újabb variáns érkezzen Európába, ennek ellenére egyre több ország dönt a fokozott óvatosság mellett.

A másik oldalon azzal érvelnek, a Kínában most terjedő variánsok már korábban elterjedhettek Európában, a legjobb védekezés pedig az átoltottsági szint növelése. Az uniós országok képviselői abban is megállapodtak, hogy január közepén újraértékelik a helyzetet, és felülvizsgálják az intézkedéseket.

Európán kívül is komolyan veszik az országok a kínai járványhelyzetet, korábban az Egyesült Államok, Japán és India is bevezette a Kínából érkező utasok tesztelését. Dél-Koreában ennél is szigorúbbak, ott karanténba kell vonulniuk azoknak, akik pozitív tesztet produkálnak az érkezésükkor.

A dél-koreai rendőrség csütörtökön le is tartóztatott egy kínai turistát, aki a héten állítólag elmenekült a reptérről, miután a pozitív lett a Covid-tesztje, ahelyett, hogy karanténba vonult volna.

A Washington Post cikke szerint a 3 milliós Incshon város repterére érkezett a kínai férfi. A reptéren elvégezték rajta a tesztet, ami pozitív lett, az országban érvényes szabályok szerint, ezért nem is hagyhatta volna el a repteret, hanem ott helyben a hatóságok izolálták volna, majd egy szállodába kísérték volna, hogy letöltse a hétnapos kötelező karanténidőszakot. A férfi ennek ellenére elmenekült, a rendőrség két nap után fogta el. Nem ment egyébként messzire, a reptér melletti szálloda közelében, egy kisbolt biztonsági kamerájának felvételén szúrták ki. A férfi akár egy év börtönbüntetéssel vagy közel 7900 dollár pénzbírsággal is számolhat, ha elítélik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!