Azoknak a kínai turistáknak sem kell karanténba vonulniuk az Egyesült Királyságban, akiknek pozitív a Covid-tesztjük

2023. január 3. – 14:14

Másolás

Vágólapra másolva

A kínai járványügyi helyzet miatt nemrég az Egyesült Királyságban is kötelező koronavírus-tesztet vezettek be minden Kínából beutazó számára. A tesztek eredményétől függetlenül viszont egyik turistának sem kell majd karanténba vonulnia - írja a Guardian.

A közlekedési miniszter ezt azzal indokolta: a turistákat csak az adatgyűjtés miatt tesztelik, további járványügyi intézkedéseket egyelőre nem tartanak szükségszerűnek.

Kínában azután robbant be ismét a koronavírus-járvány, hogy ősszel két és fél év után enyhíteni kezdték a szigorú kijárási korlátozásokat. Eltörölték az országba érkezőkre vonatkozó karanténszabályt, illetve feloldották a repülőjáratok számának korlátozását is, január 8-tól pedig ismét igényelhetnek útlevelet a külföldi utazást tervező kínaiak. A külföldre utazó kínaiak száma viszont már most drasztikusan megnőtt, ezért több ország, Európában az Egyesült Királyság mellett Franciaország és Olaszország, kötelezővé tette a Kínából érkező utasok szűrését a reptereken. Arról, hogy az EU bevezet-e összehangolt intézkedést, szerdán tárgyalnak az unió egészségügyi kormánytisztviselői.

A brit kormány már korábban közölte (az Amerikai Egyesült Államok példáját követve), hogy a légitársaságok kötelesek lesznek ellenőrizni, hogy a Kínából érkező utasok Covid-tesztje negatív-e az indulás előtt, és az utasoknak be kell mutatniuk a negatív eredményt, amikor megérkeznek az országba. Január 8-tól az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége is teszteli a Kínából Angliába érkező utasokat.

Arra a kérdésre, hogy azoknak a Kínából az Egyesült Királyságba érkezőknek, akiknek pozitív lett a Covid-tesztje, karanténba kell-e vonulniuk, Mark Harper közlekedési miniszter az LBC-nek azt mondta: „Nem, mert mi csak megfigyelési céllal gyűjtjük ezeket az információkat. Ez elsősorban arról szól, hogy összegyűjtsük azokat az információkat, amelyeket a kínai kormány nem oszt meg a nemzetközi közösséggel”.

Hozzátette, jelenleg a legfontosabb, hogy az országban magas legyen az átoltottsági szint, és a veszélyeztetett lakosok, például az idősek, megkapják a negyedik, emlékeztető oltásukat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!