A WHO arra kéri Kínát, ossza meg a koronavírus-adatait

2022. december 31. – 09:26

Másolás

Vágólapra másolva

Az egészségüggyel foglalkozó kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság karácsonykor leállította a koronavírsussal kapcsolatos napi adatok közlését, miután kétségek merültek fel azok hitelességével kapcsolatban. A bizottság közleményben jelezte, hogy az adatokat a közegészségügyi intézet számára továbbítja tájékoztatás és kutatás céljából. A közleményből nem derül ki, milyen gyakran történik az adatközlés. Kína decemberben hirtelen enyhített a nagyon szigorú Covid-szabályozásokon, ami szakértők szerint a fertőzöttség drámai megugrását fogja eredményezni. Elemzésünket a témáról itt olvashatja.

December 30-án az Egészségügyi Világszervezet (WHO) képviselői találkoztak kínai szakemberekkel, hogy megvitassák a helyzetet. A WHO a találkozó összefoglalására kiadott közleményben kéri a kínai kormányt, hogy a járványügyi helyzetre vonatkozó konkrét és valós idejű adatokat rendszeres ossza meg a szervezettel, valamint a beadott oltásokra és a vakcinázási állapotra vonatkozó adatokat is jelentse le, különösen a veszélyeztetett csoportok és a 60 év felettiek esetében.

A szervezet kész támogatást nyújtani ezeken a területeken, valamint az alacsony oltási hajlandóságon is segít javítani.

A WHO Covid-19 evolúciójával foglalkozó technikai tanácsadó csoportja kedden ülésezik majd. Az szervezet azt állítja, felkérte a kínai tudósokat, hogy mutassanak be részletes adatokat a vírus szekvenálásáról. A BBC azt írja: a WHO szerint érthető, hogy egyes országok korlátozásokat és extra szűrési kötelezettséget vezetnek be a Kínából való beutazásra.

Az esetek száma a lezárások enyhítése után növekedni kezdett, a kínai kormány napi mintegy 5000 esetről számolt be. Az elemzők szerint azonban ez erősen alulreprezentálja a valóságot, a napi új fertőzöttek száma közelítheti az egymilliót. Hivatalosan a kínai adatok szerint 13-an haltak meg a koronavírus-fertőzésben decemberben, de az Egyesült Királyságban működő Airfinity egészségügyi adatszolgáltató csütörtökön azt közölte, hogy valójában naponta körülbelül 9000 ember hal meg a betegség következtében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!