Annyi a covidos halott Kínában, hogy nem bírják a krematóriumok

2023. január 3. – 23:22

Másolás

Vágólapra másolva

Annyian halnak meg Kínában a koronavírus-járvány új hullámában, hogy a krematóriumok nem bírnak a holttestekkel – írja a Bloomberg. A lap szerint a hamvasztás ára is az egekbe lőtt ki, és a holttestek csak felhalmozódnak.

Kínában azután robbant be ismét a koronavírus, hogy tavaly ősszel először fokozatosan, majd teljesen feloldották a több mint két évig érvényes kijárási korlátozásokat. A vírus ezután azonnal terjedni kezdett a nagyon rosszul átoltott kínai lakosságban, és mostanra több millió fertőzött lehet.

Bár hivatalos adatok nincsenek, a Kínában tartózkodó külföldi újságírók beszámolói szerint az országban naponta több tízezren halhatnak meg koronavírusban. A Bloomberg tudósítója szerint például több városban is a szokásos szám négyszeresére-ötszörösére nőtt a halálesetek száma.

Az amerikai lapnak egy temetkezési dolgozó azt mondta: annyi megkeresést kapnak, hogy már egyáltalán nem tudják kezelni azokat, elveszítették a kontrollt. A halottak hozzátartozói pedig arról panaszkodnak, hogy azt sem tudják, mikor tudnak elbúcsúzni a halottaiktól.

Az interneten olyan videók is terjednek, amelyeken emberek kínai lakótelepeken a házak között égetnek valamit, a videók posztolói szerint a halottakat. Ezeket azonban nem lehet leellenőrizni, a videóról nem megállapítható, hogy tényleg embereket égetnek-e el.

Legutóbb a WHO arra kérte Kínát, hogy ossza meg velük a koronavírus-fertőzöttek és a halottak számát, illetve a járványra vonatkozó egyéb adatokat, de ez nem történt meg. Az egyre több fertőzött ellenére a korlátozások feloldása utazási rohamot indított Kínában, ami tovább pörgetheti a járványt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!