Meghalt 105 beteg, 16 435 új fertőzöttet találtak

2022. február 4. – 08:54

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek: 16 435 (az előző napi adathoz képest -1459)
  • Új tesztek száma: 45 533 (az előző napi adathoz képest -303)
  • Új halálos áldozatok száma: 105 (az előző napi adathoz képest +17)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 4588 (az előző napi adathoz képest +137)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 168 (az előző napi adathoz képest +5)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 369 089 (az előző napi adathoz képest +2 687)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 6 111 632 (az előző napi adathoz képest +3789)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 712 974 (az előző napi adathoz képest +12 669)

– tette közzé a friss adatokat a kormányzat a koronavírusról tájékoztató oldalon. A fertőzések 94 százalékát a koronavírus omikron variánsa okozza, lassan, de emelkedik a kórházban ápoltak száma. Utoljára január 7-én haladta meg a százat a halálos áldozatok száma, akkor 101-en haltak meg a vírus szövődményeiben. A mainál többen, december 24 és 29 között haltak meg a megbetegedés miatt.

Orbán Viktor szerint egyre javul a járványhelyzet, ezért is döntött úgy a kormány, hogy két oltással is érvényes marad a védettségi igazolvány. A miniszterelnök erről szokásos péntek reggeli rádióinterjújában beszélt a Kossuth rádióban, azt is mondta, szimbolikus, hogy nem a járványhelyzettel kezdődött a beszélgetés.

Az uniós oltási igazolás érvényességét jövő június végéig hosszabbítanák meg, erre tett javaslatot az Európai Bizottság, de ezt még az Európai Parlamentnek és az uniós tagországok kormányait képviselő Tanácsnak is el kell fogadnia.

A WHO európai igazgatója szerint a kontinens hamarosan belép a koronavírus-járvány „egy hosszú nyugalmi időszakába”, amit szerinte egy „tűzszünetnek” kell tekinteni. Hans Kluge szerint ezt a magas oltási arány, a tél vége és az omikron variáns kevésbé súlyos jellege teszi lehetővé. Kluge biztos abban, hogy Európa akkor is jobb pozícióban lesz, ha egy, az omikronnál is virulensebb variáns kialakul. Az oltatlanokat továbbra is arra kérték, hogy oltassák be magukat, és több utazási korlátozás is érvényben marad.

A napokban Európa több országban is feloldották a járványügyi korlátozásokat, az uniós tagországok közül először Dánia döntött úgy, hogy annak ellenére, hogy emelkedik az új fertőzöttek száma, feloldják az összes korlátozást, eltörölték a kötelező maszkviselést is. Norvégiában is lazítottak a szabályokon, Svédország pedig várhatóan február 9-én dönt arról, hogy feloldja a legtöbb járványügyi korlátozást.

Míg Európa északi felén lazítanak, várhatóan Ausztria lesz az első európai ország, ahol bevezetik a kötelező oltást a koronavírus ellen. Az erről szóló törvény hatályba lépéshez már csak az államfő aláírása és a jogszabály kihirdetése hiányzik, miután az osztrák parlament felsőháza (Länderkammer) csütörtökön elsöprő többséggel szavazta meg a koronavírus elleni általános oltási kötelezettség bevezetését 18 éves kor felett.

Új-Zélandon viszont októberig biztosan nem oldják fel teljesen a járvány miatt elrendelt határzárat, Jacinda Ardern miniszterelnök ötpontos, fokozatos nyitási tervet vázolt fel, és azt mondta, erre is csak azért van lehetőség, mert a lakosság 95 százaléka be van oltva.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!