Hamarosan tartós nyugalmi szakaszba lép a járvány Európában a WHO szerint

2022. február 03. – 14:37

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója szerint a kontinens hamarosan belép a koronavírus-járvány „egy hosszú nyugalmi időszakába” – írja a BBC. Hans Kluge szerint ezt a magas oltási arány, a tél vége és az omikron variáns kevésbé súlyos jellege teszi lehetővé. „Ezt az időszakot tűzszünetnek kell tekinteni, amely tartós békét hozhat” – mondta Kluge csütörtöki sajtótájékoztatóján. A WHO európai igazgatója biztos abban, hogy Európa akkor is „jobb pozícióban lesz, ha egy virulensebb variáns” kialakul. Az oltatlanokat továbbra is arra kérték, hogy oltassák be magukat, és több utazási korlátozás is érvényben marad.

Maszk nélküli utasok a koppenhágai metró egyik állomásán – Fotó: Liselotte Sabroe/AFP
Maszk nélküli utasok a koppenhágai metró egyik állomásán – Fotó: Liselotte Sabroe/AFP

A napokban Európa több országban is feloldották a járványügyi korlátozásokat, az uniós tagországok közül először Dánia döntött úgy, hogy annak ellenére, hogy emelkedik az új fertőzöttek száma, feloldják az összes korlátozást, eltörölték a kötelező maszkviselést is. A dán hatóságok szerint a vírus már nem jelent „kritikus veszélyt”, és bár továbbra is gyorsan terjed az omikron variáns, a magas oltási arány véd a súlyos megbetegedéstől.

Norvégiában is lazítottak a szabályokon, Svédország pedig várhatóan február 9-én dönt arról, hogy feloldja a legtöbb járványügyi korlátozást. „A járvány nem ért véget, de egy teljesen új fázisba lépünk” – jelentette ki Magdalena Andersson svéd miniszterelnök.

Angliában éppen egy hete, múlt csütörtökön szűnt meg a koronavírus-járvány megfékezésére hozott rendelkezések zöme, de például a londoni metróban még mindig kell maszkot viselni.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!