Az osztrák parlament felső háza is megszavazta a kötelező oltást

2022. február 3. – 22:07

Másolás

Vágólapra másolva

Az osztrák parlament felsőháza (Länderkammer) is elsöprő többséggel szavazta meg a koronavírus elleni általános oltási kötelezettség bevezetését 18 éves kor felett, írja az MT.

Miután az alsóház (Nationalrat) január 20-án már megszavazta az intézkedést, a felsőház hozzájárulásával elhárult az utolsó parlamenti akadálya is az általános oltási kötelezettség bevezetésének. Az erről szóló törvény hatályba lépéshez már csak Alexander Van der Bellen államfő aláírása és a jogszabály kihirdetése hiányzik, amire a várakozások szerint már a következő napokban sor kerülhet. Ausztria lesz az első európai ország ahol bevezetik a kötelező oltást.

A kötelező oltás csak a 18 éven felüliekre vonatkozik, a 14–17 évesek maguk dönthetnek az immunizálásról. A kormány eredetileg csak a 14 éven aluliaknál akart kivételt tenni. Nem kötelező az oltás a várandósoknak és azoknak, akik egészségügyi okokból nem olthatók. Továbbá 180 napig nem kell beoltatniuk magukat azoknak, akik átestek a fertőzésen.

A kötelező oltást több lépcsőben tervezik bevezetni. Az első fázisban, február elejétől minden háztartást írásban értesítenek a követelményekről, és ekkor még nem fogják büntetni a szabályszegőket. Az előírás csak március 16-tól válik kikényszeríthetővé. A büntetés összege egyszerűsített eljárásban 600 euró (186 ezer forintig), rendes eljárásban pedig 3600 euró (1,1 millió forintig) is lehet.

Ausztriában az ORF osztrák közmédia adatai szerint a lakosság mintegy 72 százaléka kapott már két adag védőoltást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!