Októberig biztosan nem oldják fel teljesen Új-Zélandon a koronavírus-járvány miatt elrendelt határzárat

2022. február 3. – 12:48

Októberig biztosan nem oldják fel teljesen Új-Zélandon a koronavírus-járvány miatt elrendelt határzárat
Forrás: AFP/ Jeff Tollan

Másolás

Vágólapra másolva

Az ország miniszterelnöke, Jacinda Ardern egy ötpontos, fokozatos nyitási tervet vázolt fel. Hangsúlyozta, hogy azért van lehetőség az enyhítésekre, mert a felnőtt lakosság csaknem 95 százaléka teljesen be van oltva, írja az MTI.

Az új-zélandi nyitási terv keretében február 27-től térhetnek haza az Ausztráliában rekedt új-zélandi állampolgárok, akiknek hotel helyett otthonukban kell letölteniük a kötelező karantént. Majd két héttel később a külföldön tartózkodó többi új-zélandi állampolgár is visszatérhet az országba – jelentette be Jacinda Adern, az ország miniszterelnöke.

Az ezt követő hetekben Új-Zéland fokozatosan megszünteti majd a karanténszabályokat, elsősorban a képzett külföldi munkaerő, a külföldi diákok, az ausztrál állampolgárok, majd pedig minden beoltott külföldi látogató számára.

Az elmúlt napokban bejárta a világsajtót annak a várandós új-zélandi újságírónőnek a története, aki hazája szigorú karanténszabályai miatt volt kénytelen visszatérni Afganisztánba – erről korábban már mi is írtunk. Charlotte Bellis az Al Jazeera afganisztáni tudósítója, és azért nem tudott hazatérni Új-Zélandra, mert nem jutott számára hely a karanténhotelekben, mivel arra több ezren várnak. Az újságírónak végül engedélyezték a hazatérést, az új-zélandi kormány viszont tagadta, hogy az ügy elbírálásában a nemzetközi visszhang szerepet játszott volna.

Ardern miniszterelnök csütörtökön is hangsúlyozta, hogy a szigorú, hotelkarantént is előíró rendelkezések kulcsfontosságúak voltak Új-Zéland koronavírus-járvány elleni harcában. A korlátozásoknak köszönhetően az országnak a pandémia nagyobb részében sikerült feltartóztatnia a vírus terjedését, és 53 halálesetet regisztráltak az 5 millió lakosú Új-Zélandon.

.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!